Fenséges mexikói húsos pite: kukoricakenyér sül a tetejére

2
Nyomtatás
mexikoi-husos-pite
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az egytepsis rakott étel egy rendkívül laktató fogás, ami hétvégi ebédnek vagy vacsorának is szuper ötlet. Klasszikus lusta kaja, ami marhahússal, kukoricával és paradicsommal készül, a tetejére pedig kukoricakenyér sül.

Ezt az ételt eredetileg tamale pitének hívják, ami egy mexikói erdetű étel. Családi ebédek vagy vacsorák részeként vált népszerűvé, mivel kevés munkával készül, mégis rendkívül laktató fogás lesz belőle.

Készülhet marha- vagy vegyes darált húsból, amely mellé paradicsom, olajbogyó, kukorica, cheddar sajt és néhány mennyei fűszer is betársul, a végén pedig egy kukoricakenyérhez hasonló réteg is rásül.

Mexikói húsos pite

mexikoi-husos-pite

Hozzávalók 6 személyre

A pitetöltelékhez:

  • 1 ek. olívaolaj
  • 750 g darált marhahús
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 0.5 tk.
  • 2 tk. chilipor
  • 2 tk. kömény
  • 400 g paradicsomkonzerv (kockázott)
  • 1 db chilipaprika
  • 400 g kukoricakonzerv
  • 110 g olajbogyó
  • 60 g mazsola
  • 150 g cheddar sajt
  • 80 ml víz

A kukoricakenyérhez:

  • 250 g kukoricaliszt
  • 1 kis db tojás
  • 1 ek. cukor
  • 1 csipet
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 dl forró víz
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát tisztítsuk meg, majd aprítsuk fel.

A kaliforniai paprikát csumázzuk ki, majd ezt is vágjuk apró darabokra.

Egy nagy serpenyőben, közepes hőmérsékleten hevítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a darált marhahúst, a hagymát és a kaliforniai paprikát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, illetve adjuk hozzá a chiliport és a köményt.

Gyakori keverés mellett főzzük addig, amíg a darált hús szépen megpirul. Ezután vegyük le a tűzről, és tegyük félre.

Készítsük el a többi hozzávalót.

Az olajbogyót karikázzuk fel. A konzerves kukoricát csepegtessük le. A chilit szintén vágjuk fel apróra. A cheddar sajtot reszeljük le. 

Tegyük mindet egy nagy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Végül keverjük hozzá a húsos alaphoz, majd töltsük bele az egészet kivajazott formába.

Ezután készítsük el a kukoricakenyeres tésztát.

Egy nagy tálban keverjük össze a kukoricalisztet, a tojást, a cukrot, a sót és az olajat. Egy spatulával vagy lapos fejű fakanállal alaposan keverjük össze.

A keverék közepén ezután készítsünk mélyedést, és kezdjük el fokozatosan hozzáadni a forró vizet.

Ha már az összes vizet hozzáadtuk, keverjük alaposan össze és dagasszuk kb. 10 percig. Ezután terítsük rá a töltelék tetejére a tésztát, hogy az lefedje az egészet.

Süssük előmelegített sütőben kb. 40 percig, amíg a teteje megpirul.

Ezután pedig már tálalhatjuk is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon