Édes-savanyú csirkemell olasz módra, szaftos, finom, pikáns!
Egyszerűen megunhatatlan párosítás

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A balzsamecet és a méz elég ütős párosítás, és még a legunalmasabb csirkemellet is feldobja. Persze mi arra biztatunk mindenkit, hogy ne gyári, hanem inkább tanyasi csirkét vásároljon, de nyilvánvalóan tisztában vagyunk a realitásokkal is. Következik a "hogyan készítsünk a dögunalmas csirkemellből átütően finom, szaftos, pikáns husikát" recept.

Ha valóban azt szeretnénk, hogy a hús minden kis szegletét átjárja az édes-fűszeres íz, akkor kénytelenek vagyunk előre gondolkodni, és egy éjszakára benne hagyni a pácban a csirkét. Ha nagyon nincs időnk ilyesmire, nos, még akkor is jobban járunk ezzel a páccal, mint a semmivel.

A páclét a végén nem dobjuk ki, hanem alaposan beforraljuk (redukáljuk), így egyrészt a bacik már biztos, hogy nem élik túl a kalandot, másrészt pedig készül belőle egy selymes és illatos, fényes, intenzív ízű, fűszeres szósz.

A pácból készül a mártás

Legjobban a krumplipüré illik hozzá, ami ezzel a mártással meglocsolva nagyon-nagyon finom lesz. Persze nyugodtan készíthetsz hozzá rizst, vagy más, semleges ízű köretet is, ha jobban belegondolunk, mindegy, a méz és a balzsamecet keveréke úgyis mindent visz.

Mézes-balzsamecetes csirkemell

mézes-balzsamecetes csirke

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab csirkemell filé
  • 2 deciliter modenai balzsamecet
  • 4 evőkanál méz
  • 1 ízlés szerint
  • 1 teáskanál csombor (borsikafű)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 ízlés szerint csilipaprika
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket kinyitjuk (A vastag részt bevágom a széléig, és széthajtom, hogy egy nagy és vékony legyen belőle), és besózzuk.

Elkészítjük a pácot. A balzsamecetet összekeverjük a mézzel, hozzáadjuk a fűszereket és a fokhagymát. Mindent összekeverünk, és ebbe a pácba jól beleforgatjuk a csirkét, hogy mindenhol átjárja. Betesszük a hűtőbe.

Másnap (vagy pár óra múlva) elővesszük, és hirtelen, serpenyőben kisütjük a húsokat.

A visszamaradt páclevet nyeles kisfazékban jól beforraljuk, hogy csak a fele maradjon meg. Ez lesz a mártás, amivel a húst, de főleg a köretet locsolhatjuk.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük