Ropogós bundában sült csirkemell: mézes, chilis máz borítja
Ha így készíted a csirkemellet, a ropogós panír garantáltan omlósan és szaftosan tartja a húst, ráadásul az ízesítése sem mindennapi.
A sütőtök az egyik legjobb dolog ősszel és télen, a sütőben édesre és krémesre sül, és mennyei illat lengi be a konyhát, amíg készül. Bár desszertként, fahéjjal és mézzel sütve is isteni, alább egy szuper köretreceptet mutatunk, amely húsok mellé, de akár önmagában is megállja a helyét, mint könnyed vacsora.
Az édes változathoz hasonlóan ennek is a méz a lelke, azonban, mivel sós köretről van szó, chilivel és feta sajttal ellensúlyozzuk azt. Előbbitől picit csípős és pikáns lesz, utóbbi pedig egyensúlyba hozza a sós és édes ízeket.
Hogy igazán pirult és krémes legyen a sütőtök, fontos, hogy magas hőfokon, olajjal lekenve süsd, így szinte karamellizálódik a sütőben. Ha ránk hallgatsz, próbáld ki a receptet hokkaidó tökkel is, annak enyhén gesztenyés az íze, biztosan elvarázsol.
A sütőt melegítsük elő 220 fokra, majd béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütőtököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, kanalazzuk ki belőle a magokat, majd vágjuk a húsát kockákra. A feldolgozásáról itt olvashatsz bővebben.
A sütőtökkockákat tegyük egy tálba, öntsük rá az olajat, sózzuk, borsozzuk, és alaposan forgassuk össze. Oszlassuk el a tepsin úgy, hogy ne fedjék egymást a darabok.
Toljuk a sütőbe 20 percre.
Közben egy tálkában keverjük össze a mézet, a balzsamecetet és a chilipelyhet. Húzzuk ki a sütőtököt a sütőből, forgassuk át a darabokat, majd locsoljuk meg a mézes-chilis szósszal. Tegyük vissza még kb. 10 percre, míg puha és pirult nem lesz a tök.
Melegen, a feta sajttal megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu