Pikáns házi trüffelgolyó: pillanatok alatt elkészül a mennyei csokis desszert
Ha szereted a pikáns ízeket, dobd fel a csokis trüffelgolyót egy kis chilivel!
Ez a narancsos-levendulás trüffel egy igazán dekadens édesség, amely bármilyen alkalomra megállja a helyét. A jó hír, hogy akkor sem kell lemondanod róla, ha nem fogyasztasz tejtermékeket, hiszen növényi vajalternatívával is mennyei lesz. Ehhez azonban fontos, hogy valóban a vajalternatíva nevű terméket, ne pedig sütőmargarint használj, mert utóbbival nem lesz ugyanolyan finom a végeredmény.
Mivel a desszertbe reszelt narancshéj is kerül, ezért a gyümölcsből mindenképp biováltozatot használj, a teljes sikerhez pedig a jó minőségű étcsokoládé is elengedhetetlen: ez minimum 70 százalékos, vagy annál magasabb kakaótartalmú legyen.
Az étcsokit daraboljuk apróra, és a vajalternatívával együtt tegyük hőálló edénybe. Tegyük félre.
A konzerves kókusztejet bontsuk ki, és a tetejéről kanalazzunk le 150 ml sűrű krémet, de vigyázzunk, az átlátszó, híg kókuszvízből ne kerüljön bele. (Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha a konzervet felhasználás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük, így szétválik a sűrű, zsíros rész a kókuszvíztől.)
Tegyük hőálló edénybe, adjuk hozzá a levendulát, a narancshéjat és a juharszirupot, forraljuk fel, és alacsony hőfokon főzzük 10 percig. Szűrjük át egy apró lyukú szűrőn, a szűrőben maradt levendulából és narancshéjból alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot, majd öntsük a csokira.
Hagyjuk olvadni 5-10 percig, majd keverjük simára. Kihűlés után tegyük hűtőbe, és pihentessük 3 órát, vagy amíg teljesen megdermed.
A masszából kanalazzunk trüffel méretű mennyiségeket, gyors mozdulatokkal formázzunk belőlük golyókat, és forgassuk kakaóporba. Sorakoztassuk tányérra, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu