Narancsos-levendulás trüffel: ínyenc nasi az ünnepi időszakra

9
Nyomtatás
Narancsos-levendulas-truffel-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a narancsos-levendulás trüffel garantáltan levesz a lábadról: a gyümölcsös, virágos aromák tökéletesen kiegészítik a selymes csokoládét.

Ez a narancsos-levendulás trüffel egy igazán dekadens édesség, amely bármilyen alkalomra megállja a helyét. A jó hír, hogy akkor sem kell lemondanod róla, ha nem fogyasztasz tejtermékeket, hiszen növényi vajalternatívával is mennyei lesz. Ehhez azonban fontos, hogy valóban a vajalternatíva nevű terméket, ne pedig sütőmargarint használj, mert utóbbival nem lesz ugyanolyan finom a végeredmény.

Mivel a desszertbe reszelt narancshéj is kerül, ezért a gyümölcsből mindenképp biováltozatot használj, a teljes sikerhez pedig a jó minőségű étcsokoládé is elengedhetetlen: ez minimum 70 százalékos, vagy annál magasabb kakaótartalmú legyen.

Narancsos-levendulás trüffel

Narancsos-levendulas-truffel

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 300 g min. 70 százalékos étcsoki
  • 30 g növényi vajalternatíva (vagy vaj)
  • 150 ml konzerves kókusztej (csak a sűrű, fehér rész)
  • 1 ek. (szükség szerint) juharszirup
  • 2 tk. szárított levendulavirág
  • 2 tk. reszelt narancshéj
  • 50 g kakaópor a hempergetéshez
Recept idők

Elkészítés:

Az étcsokit daraboljuk apróra, és a vajalternatívával együtt tegyük hőálló edénybe. Tegyük félre.

A konzerves kókusztejet bontsuk ki, és a tetejéről kanalazzunk le 150 ml sűrű krémet, de vigyázzunk, az átlátszó, híg kókuszvízből ne kerüljön bele. (Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megtenni, ha a konzervet felhasználás előtt 2-3 órára hűtőbe tesszük, így szétválik a sűrű, zsíros rész a kókuszvíztől.)

Tegyük hőálló edénybe, adjuk hozzá a levendulát, a narancshéjat és a juharszirupot, forraljuk fel, és alacsony hőfokon főzzük 10 percig. Szűrjük át egy apró lyukú szűrőn, a szűrőben maradt levendulából és narancshéjból alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot, majd öntsük a csokira.

Hagyjuk olvadni 5-10 percig, majd keverjük simára. Kihűlés után tegyük hűtőbe, és pihentessük 3 órát, vagy amíg teljesen megdermed.

A masszából kanalazzunk trüffel méretű mennyiségeket, gyors mozdulatokkal formázzunk belőlük golyókat, és forgassuk kakaóporba. Sorakoztassuk tányérra, és elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon