Omlós, olasz citromos keksz: alig kell hozzá valami
Egyszerű, gyors, és bármelyik évszakban ugyanolyan finom: kevés hozzávalós nasi letisztult ízvilággal.
A biscotti, azaz az olaszok édes kétszersültje a legjobb választás tea vagy kávé mellé, hiszen a ropogós nasi egyenesen kéri, hogy leöblítsd valamilyen finom innivalóval. Most egy nyári ízvilágú változatot mutatok, amelyben a mandula mellett a levendula dominál.
A biscotti egyébként egy nagyon egyszerű sütemény, amely kicsit hasonlít a muffinhoz – ha van hozzá egy jó alaprecepted, akkor szinte bármilyen ízben el tudod készíteni, és sosem okoz csalódást: a kakaós, az áfonyás vagy a narancsos ízű mind szuper variációk.
Tegyük a szobahőmérsékletű növényi vajalternatívát, a cukrot és a vaníliakivonatot egy nagyobb tálba, és kézi mixerrel habosítsuk ki.
Egy másik edényben keverjük a liszthez a sütőport, a sót, a citromhéjat és a levendulavirágot, majd keverjük a vajas alaphoz: addig dolgozzuk, amíg többé-kevésbé összeálló masszát nem kapunk. Adagoljuk hozzá a mandulaitalt is, végül pedig dolgozzuk bele a darabolt mandulát.
A masszát osszuk két egyforma részre, és formázzunk belőlük hosszúkás, bagetthez hasonló rudakat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 30 perc alatt.
Még amíg nem hűl ki teljesen, kissé átlósan szeleteljük 1,5-2 cm-es szeletekre, majd helyezzük őket vissza a sütőpapírra, és 180 fokos sütőben szárítsuk ki 20-25 perc alatt. Félidőnél fordítsuk meg a szeleteket. Kihűlés után légmentesen zárható dobozban tároljuk, így sokáig ropogósak maradnak.
Fotók: Getty Images