Isteni mézeskalács mandulával díszítve: egy kevés citromhéj csodát tesz a tésztával

mézeskalács
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mutatós és nagyon finom ez a mézeskalács, ráadásul magvakkal dekorálva is tökéletes, ha nincs időd a cukormázzal bajlódni.

Sok mézzel, kevesebb liszttel készül ez a mézes, a tetejét pedig nem cukormáz, hanem egész mandula díszíti. Természetesen írókával is dekorálhatod, ahhoz itt találsz egy szuper receptet.

Az egyszerűség kedvéért mézeskalácsfűszer-keveréket érdemes adni a tésztához, de akár 2 késhegynyi fahéjjal és 4-5 összetört szegfűszeggel is kiválthatod. Nagyon ügyelj, hogy ne nyújtsd túl vékonyra és ne süsd túl a mézest, mert akkor kemény lesz. Ha puha mézeskalácsra vágysz, használj zsiradékot a tészta összeállításánál, ahogy alább is olvashatod, ebbe a változatba vaj is került. 

Ha viszont dekorálnál a mézessel, akár karácsonyfadíszt készítenél belőle, akkor hagyd el a vajat és a porcukrot, a méz mennyiségét pedig emeld fel 25 dekára, úgy kemény, ropogós sütit kapsz, amely gyönyörű dísz is lehet.

Mézeskalács

mézeskalács2

Hozzávalók 40 darabhoz

  • 15 dekagramm méz
  • 1 darab tojás
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab citrom héja
  • 1 ek mézeskalácsfűszer-keverék
  • 30 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dekagramm porcukor
  • 40 darab egész mandula
  • tojásfehérje (kenéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A mézet olvasszuk meg, ha szükséges. Ha picit hűlt, keverjük össze a fűszerkeverékkel, a citrom reszelt héjával, az egész tojással és az olvasztott vajjal. A lisztet is szitáljuk a tálba a sütőporral és a porcukorral együtt. Gyúrjuk össze a tésztát, míg gombóccá nem áll össze, ha nagyon ragacsos, mehet még hozzá egy kevés liszt.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Nyújtsuk a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra, majd vágjuk ki különféle alakzatokkal, kiszúrókkal. 

Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket felvert tojásfehérjével. Ha nem írókával díszítenénk, akkor mandulát is tehetünk a formák közepébe. 

Toljuk a sütőbe, süssük 8-10 percig.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük