Isteni mézeskalács mandulával díszítve: egy kevés citromhéj csodát tesz a tésztával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
Mutatós és nagyon finom ez a mézeskalács, ráadásul magvakkal dekorálva is tökéletes, ha nincs időd a cukormázzal bajlódni.
Sok mézzel, kevesebb liszttel készül ez a mézes, a tetejét pedig nem cukormáz, hanem egész mandula díszíti. Természetesen írókával is dekorálhatod, ahhoz itt találsz egy szuper receptet.
Az egyszerűség kedvéért mézeskalácsfűszer-keveréket érdemes adni a tésztához, de akár 2 késhegynyi fahéjjal és 4-5 összetört szegfűszeggel is kiválthatod. Nagyon ügyelj, hogy ne nyújtsd túl vékonyra és ne süsd túl a mézest, mert akkor kemény lesz. Ha puha mézeskalácsra vágysz, használj zsiradékot a tészta összeállításánál, ahogy alább is olvashatod, ebbe a változatba vaj is került.
Ha viszont dekorálnál a mézessel, akár karácsonyfadíszt készítenél belőle, akkor hagyd el a vajat és a porcukrot, a méz mennyiségét pedig emeld fel 25 dekára, úgy kemény, ropogós sütit kapsz, amely gyönyörű dísz is lehet.
Mézeskalács
Hozzávalók 40 darabhoz
- 15 dekagramm méz
- 1 darab tojás
- 10 dekagramm vaj
- 1 darab citrom héja
- 1 ek mézeskalácsfűszer-keverék
- 30 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 10 dekagramm porcukor
- 40 darab egész mandula
- tojásfehérje (kenéshez)
Elkészítés:
A mézet olvasszuk meg, ha szükséges. Ha picit hűlt, keverjük össze a fűszerkeverékkel, a citrom reszelt héjával, az egész tojással és az olvasztott vajjal. A lisztet is szitáljuk a tálba a sütőporral és a porcukorral együtt. Gyúrjuk össze a tésztát, míg gombóccá nem áll össze, ha nagyon ragacsos, mehet még hozzá egy kevés liszt.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Nyújtsuk a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra, majd vágjuk ki különféle alakzatokkal, kiszúrókkal.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket felvert tojásfehérjével. Ha nem írókával díszítenénk, akkor mandulát is tehetünk a formák közepébe.
Toljuk a sütőbe, süssük 8-10 percig.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors