Puha, illatos fahéjas kuglóf: keverem-kavarom a tésztája
Szinte semmi munkával készül ez az illatos kuglóf, a tésztája önmagában is mennyei, de fahéjsziruppal nyakon öntve lesz igazán fenséges.
Ha olyan mutatós ünnepi desszertet készítenél, ami pofonegyszerűen készül, rádaásul olcsón kihozható, ne keress tovább, ez a karácsonyfasüti a tökéletes választás! Csak leveles tésztára, fahéjas cukorra és vajra lesz hozzá szükséged, na meg fa nyársra, hogy el tudd készíteni az ikonikus formát.
Ha több ízben dobnád össze a sütit, kakaósan, de akár vaníliásan is kipróbálhatod, mindegyik nyerő választás lesz. A dekorálás is rád van bízva: az is elég, ha simán porcukorral szórod meg a karácsonyfákat, de a csillagokat akár természetes ételszínezékkel kevert írókával is megfestheted.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
50 gramm vajat olvasszunk meg, majd tegyük félre picit hűlni.
A fahéjat és a cukrot keverjük össze egy kis tálban.
A levelestészta-lapokat terítsük ki (ha tömbben van, nyújtsuk ki). Mindkettőből vágjunk le egy-egy 2,5 centis csíkot, majd szaggassunk belőlük csillagokat.
Az egyik tésztalapon kenjük szét a maradék 30 gramm puha vajat. Szórjuk rá egyenletesen a fahéjas cukrot, majd tegyük rá a másik lapot. Egy sodrófával menjünk át rajta, hogy összetapadjanak a lapok.
Vágjuk az összeragasztott lapokat 2,5 centi széles, hosszú csíkokra, kb. 10 darab fog kijönni belőle. Hajtogassunk a csíkokból mini karácsonyfákat, harmonika alakban hajtsuk meg. Az így kapott formát rögzítsük fa nyársakkal, az aljától szúrjuk át a tetejéig, hogy egyben maradjon a forma.
Kenjük le a karácsonyfákat és a csillagokat is olvasztott vajjal, majd tegyük őket az előkészített tepsire. A karácsonyfáknak kb. 12-15 perc, a csillagoknak kb. 8 perc sütés szükséges.
Tegyünk a „fák” tetejére egy-egy csillagot, majd szórjuk meg őket porcukorral.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu