Puha, illatos fahéjas kuglóf: keverem-kavarom a tésztája

fahéjaskuglóf
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szinte semmi munkával készül ez az illatos kuglóf, a tésztája önmagában is mennyei, de fahéjsziruppal nyakon öntve lesz igazán fenséges.

A foszlós, kelt tésztás kuglófnak is megvan a maga bája, de ha szeretnél egy kis időt és energiát spórolni, kevert tésztával is elkészítheted. Az alábbi változat a vajtól lesz pihe-puha, a sütőportól levegős, a fahéjtól illatos. 

Hogy igazán finom legyen, a kuglófot fahéjsziruppal öntöttük le a végén. Ehhez a még meleg süteményt meg kell szurkálni pár helyen, majd nyakon borítani a még szintén meleg öntettel. Az így befolyik a tésztába, a rétegek közé, szaftosabbá, sokkal finomabbá teszi a végeredményt.

Fahéjas kuglóf

fahéjaskuglóf2

Hozzávalók 12 szelethez

Kuglóf:

  • 280 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 ek fahéj
  • 1 nagy csipet
  • 250 g cukor
  • 150 g vaj
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 3 db tojás
  • 160 ml tej

Fahéjszirup:

  • 100 g cukor
  • 80 ml víz
  • 85 g vaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csapott tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25 centis kuglófformát.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.

Egy másik tálban verjük habosra a puha vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és egyesével a tojásokat, végül a tejet. Keverjük bele a száraz hozzávalókat is, míg egynemű, csomómentes masszát nem kapunk. Öntsük a tésztát a formába.

Toljuk a sütőbe 40-45 percre, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni.

Készítsük el a szirupot: melegítsünk össze minden hozzávalót, míg a cukor el nem olvad és picit nem sűrűsödik.

A kuglófot fordítsuk ki a formából, szurkáljuk meg pár helyen hústűvel, majd öntsük nyakon a fahéjas sziruppal.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük