Mini krumplikrokettek, amit minden gyerek imád - meg a felnőttek is
Minden ráfordított percet megér

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tater tots semmiképpen sem tartozik a csúcsgasztronómia szférájába, ennek ellenére a világ másik felén elképesztően népszerű: Amerikában évi 30 ezer tonna fogy belőle. Nagyjából a gofri és a pálcikás virsli között van a helye, vagyis minden gyerek szereti, ezért a nyári szünetben feltétlenül említést érdemel.

A tater tots nem más, mint egy macerás burgonyakrokett. Habár, ezt a macerásságot is csak úgy kell érteni, hogy a gofrihoz képest az, de mondjuk, ha belegondolunk, hogy mennyi munka van a töltött káposztával, amiből a gyerekek egy falatot sem hajlandók enni, ezzel szemben a tater tots-ot mind bevágják egy perc alatt, máris más megvilágításba kerül a dolog. Minden ráfordított percet megér.

Kicsit meg kell főzni a krumplit, de legalább egészben - a felvágásával nem kell törődni, úgyis lereszeljük. Felkészültek robotgépen eresztik át. Ezután kell hozzá adni egy kis keményítőt, hogy biztosra menjünk (liszt is megteszi), fűszerezzük, kis nudliféléket formálunk belőle, és kisütjük olajban. Mondtam, hogy nem Brillat-Savarin receptje, viszont laktat. Trükk: ha sütés közben szét akar hullani, tegyél hozzá egy tojást. Nem szabályos, de hasznos.

Vannak benne lehetőségek

Mint minden egyszerű ételben, ebben is az a jó, hogy azzal ízesíthetjük, amivel csak akarjuk. Reszelhetünk bele sajtot, nyomhatunk bele fokhagymát, vághatunk bele sonkát, snidlinget, rejthetünk bele szárított paradicsomot vagy nutellát (csak vicceltem). Egy baj van, ha elkezded variálni, soha nem fogtok ráunni, és tarthatod egész életükben tater tots-on a gyerekeidet. Szóval, jól gondold meg, hogy belekezdesz-e!

Tater tots

tater tots

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 0.5 kilogramm krumpli
  • 1 evőkanál liszt vagy keményítő
  • 1 ízlés szerint
  • 1 opcionáls fokhagyma, reszelt sajt, sonka, stb
  • 0.5 liter olaj a sütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit megpucoljuk, és egészben feltesszük főni. Nem kell teljesen puhára, elég ha már nem recseg, amikor beletoljuk a kést.

Amikor megfőtt a krumpli, leöntjük róla a forró vizet, és megvárjuk, míg kihűl.

Lereszeljük a sajtreszelő apró lyukán, vagy ha van erre a célra robotgépünk, használjuk bátran!

Hozzáadjuk a lisztet, a sót és a fűszereket, meg amit akarunk, és alaposan összedolgozzuk.

Kiskanál segítségével kis dundi nudlikat formázunk belőle, és forró olajban kisütjük türelmesen.

Majonézzel, ketchuppal tálaljuk, vagy ha szuperanyu vagy, keverj tejfölbe fokhagymát, és azzal.

Fotó: Shutterstock

Ezt is szeretjük