Kókusztejben főtt, omlós csirke: az édes és sós ízek tökéletes találkozása
A kókusztej nemcsak kiváló ital, de az ázsiai konyhakultúra egyik legfontosabb alapanyaga is egyben. Sűrű és krémes állagával bármilyen ételnek egzotikus bájt kölcsönöz.
Ha valami igazán különleges és ízekben gazdag fogásra vágysz, ami viszonylag gyorsan és egyszerűen készül, ez a recept lesz a neked való! A hirtelen sült zöldségek, a kívül ropogós, belül omlós csirkefalatok és a krémes mogyoróvajas szósz tökéletes egészet alkotnak.
A csirke roppanós külsejéről a keményítő gondoskodik, ez bundát képez a húson, így megvédi a kiszáradástól, belül nagyon szaftos lesz.
A szósz hozzávalói elsőre lehet, extrának tűnnek, de tökéletes harmóniában állnak egymással: az ízében a mogyoró dominál, a szójaszósztól sós, a méztől pedig édeskés, a chili és a gyömbér pedig pikánsabbá teszik. Elsőre hígnek tűnik majd a szósz, de ahogy találkozik a hús külsején a keményítővel, úgy szépen besűrűsödik.
Készítsük elő a zöldségeket és a húst: a brokkolit szedjük rózsáira, a répákat pucoljuk meg, vágjuk julienne-re, a paprikát vékony csíkokra. A csirkemellet kockákra.
A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálkában, tegyük félre.
Forrósítsunk olajat egy mélyebb serpenyőben, dobjuk rá a répát és a brokkolit. Süssük őket nagy lángon 4-5 percig, majd adjuk hozzá a paprikát. Azzal együtt is süssük még kb. 4-6 percig, majd szedjük őket egy tányérra. Akkor jó, ha pirultak, de még roppanósak.
Közben a csirkemellkockákról itassuk fel a nedvességet, majd sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk. Szórjuk rá a keményítőt is, forgassuk vele egybe.
Forrósítsunk 80 ml olajat a serpenyőben, majd süssük meg benne a csirkefalatokat. Oldalanként 3-4 percig süssük, míg ropogósak és aranybarnák nem lesznek kívülről. Szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tányérra, majd a felesleges olajat öntsük ki a serpenyőből.
Tegyük vissza a csirkét a serpenyőbe, majd öntsük rá a mogyorós szószt. Melegítsük egybe őket, a szósz mindenhol vonja be a csirkét, akkor jó, mikor besűrűsödik. Ha túl sűrű, vízzel hígítsuk. (Én kb. 1 decit adtam még hozzá.)
A roppanós zöldségeket forgassuk a szószba, vagy tálaljuk mellé. Rizzsel kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu