Krémes gyümölcsrizs klasszikus recept szerint: jól behűtve tálald
Az édes, hideg gyümölcsrizs igazi hűsítő nyári desszert.
Mi tagadás, sok családban a rizs nem tartozik a kedvencek közé, pedig számtalan fenséges fogás készülhet belőle. Használd bátran, készíts belőle zöldségekkel gazdagított köretet vagy ízekben gazdag rizottót, de sütőbe tolva is megsütheted.
A rizsből hajlamos az ember többet készíteni: a rád maradt köretet tárold hűtőben 1 napig, hogy ne vesszen kárba, majd készíts belőle krokettet. A maradékmentő finomság egyszerűen készül: keverj a rizshez reszelt vagy apróra kockázott mozzarellát, fűszerezd, dobd fel friss fűszernövényekkel, ha szeretnéd, majd formázd és hempergesd zsemlemorzsába.
A rizsgolyókat bő olajban süsd aranybarnára, ne félj, nem lesz száraz! Kívülről kellemesen ropogós, belül pedig lágy, krémes a finomság. A rizskrokett szuper nassolnivaló baráti beszélgetések mellé, de főzelék tetejét is megkoronázhatod vele, szuper feltét.
A krokett maradék rizsből is készülhet. Ha frisset használunk, mérjük ki a rizst, kevés olajon pirítsuk 1-2 percig, majd öntsük fel a vízzel, fűszerezzük sóval és borssal, majd lefedve (vagy félig lefedve) főzzük kis láng felett 15-20 percig, amíg a vízzel megszívja magát. Az elkészült rizst hűtsük ki, közben időnként nézzünk rá és keverjük át.
A kihűlt rizshez adjuk hozzá a füstölt paprikát, a kockára vágott mozzarellát, tojást és annyi zsemlemorzsát, hogy könnyen formázhatóvá váljon (körülbelül 10-15 dkg).
A masszából nedves kézzel formázzunk golyókat vagy kis hengereket, ügyeljünk arra, hogy minden adagba jusson mozzarella, majd zsemlemorzsában forgassuk meg. Utána bő, forró olajban, közepes láng felett süssük aranybarnára.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu