Házi müzliszelet aszalt gyümölcsökkel és magvakkal: gyors reggelinek is tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Indítsd a napot müzliszelettel, nem nehezíti el a gyomrod, mégis jóllakat, délig biztosan pörögni fogsz tőle.
A müzliszelet kicsik és nagyok kedvence, miközben finom nassolnivaló, energiával is feltölt a rostban gazdag zabpehelynek, a különféle magvaknak és aszalt gyümölcsöknek hála. A receptet ízlés szerint alakíthatod, készülhet mandulával, dióval, mogyoróval, de vegyesen is, mehet bele mazsola, aszalt áfonya, barack, szilva, de szárított almaszirommal is isteni.
Ha szeretnéd, a méz egy részét barna cukorra cserélheted, vaj helyett pedig kókuszolajat is használhatsz. Készíthetsz vastagabb vagy vékonyabb szeleteket, ez attól függ, hogy mekkora tepsit használsz.
A müzliszelet nagy előnye, hogy sokáig eláll, ráadásul könnyen csomagolható, viheted iskolába vagy a munkahelyedre, tökéletes reggeli vagy uzsonna lesz.
Müzliszelet
Hozzávalók 12 szelethez
- 230 gramm zabpehely
- 100 gramm magvak (mandula, kesu, mogyoró)
- 150 gramm méz
- 50 gramm vaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 nagy csipet só
- 100 gramm mazsola
- 100 gramm aszalt vörös áfonya
- 20 gramm szárított almaszirom
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki sütőpapírral egy sütőlapot.
A magvakat vágjuk kisebb darabokra, nem kell túl finomra. Szórjuk a zabpehellyel együtt az előkészített sütőlapra, oszlassuk el rajta, süssük 5 percig, utána keverjük át, majd tegyük vissza még 5 percre, míg enyhén megpirul, de nem kell barnának lennie.
A mézet és a vajat melegítsük össze egy kis lábasban. Mikor elolvadt a vaj, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vaníliát és a sót.
Az enyhén pirult zabpelyhet és magvakat borítsuk egy tálba, majd öntsük rájuk a mézes vajat, keverjük egybe. Keverjük bele a mazsolát, az áfonyát és az összeaprított almaszirmot is.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x20 centis tepsit (lehet picit nagyobb is, ha vékonyabb szeleteket szeretnénk). Öntsük bele a keveréket, oszlassuk el benne, nyomkodjuk jó alaposan bele, hogy mikor kihűl, vágható legyen, egyben maradjon.
Tegyük a hűtőbe 2 órára, majd mikor kihűlt, szeleteljük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors