
Ha elfogyott a kenyér, készíts naan-t: az indiai lepénykenyér pillanatok alatt elkészül

Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Házi párizsi adalékanyagok nélkül: ebbe tudod, mi kerül

Csodaszép epres pohárdesszert: pofonegyszerűen készül

Quinoás pogácsa spenóttal és babbal: vegán burgerbe kötelező

Joghurtos, currys csirkemell rizzsel: egzotikus ízek egyszerűen

Leveles tésztás, spárgás batyu: gyors finomságot mutatunk
Az indiai, szószos, fűszeres ételek elengedhetetlen kísérője a lepénykenyér. Akkor is érdemes elkészíteni, ha éppen nincs otthon péksüti, de nincs kedved hosszasabb kenyérsütésbe kezdeni.
A naan kenyér eredetileg tandoori kemence oldalán sül pillanatok alatt hólyagosra, pirultra és foltosra. Mivel ilyennel itthon nem rendelkezünk, ezért nagyon forróra hevített serpenyőben sütöm. A nagyon forrót viszont itt igazán komolyan kell venni: a serpenyőt percekig a tűz felett hagyom, mielőtt elkezdeném sütni a kenyereket - akkor jó, ha már füstöl.
A lepénykenyér ugyanis akkor lesz igazán finom, ha kívül kap egy ropogós, pirult, foltos réteget és ezzel egy időben egy kissé füstös ízt, belül pedig nyúlós, puha, foszlós lesz. Nem egyszerű kenyértésztából, hanem joghurtos, élesztős tésztából készül, ettől lesz olyan egyedülálló az állaga.
Indiai lepénykenyér

Hozzávalók 8 darabhoz
- 150 gramm joghurt
- 1 deciliter víz
- 5 gramm porélesztő
- 1 teáskanál só
- 350 gramm liszt
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
A joghurtot keverjük el a langyos vízzel és az élesztővel. Keverjük bele a lisztet és a sót.
Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle, takarjuk le és fél órára tegyük félre. Amikor megkelt, osszuk a tésztát nyolc részre, nyújtsuk mindegyiket laposra. A serpenyőt melegítsük nagyon forróra úgy, hogy füstöljön, majd a kenyereket egyenként süssük ki benne. Amikor kész, vékonyan kenjük meg őket vajjal.
Cover: Getty Images, receptfotó: Ács Bori