Ha elfogyott a kenyér, készíts naan-t: az indiai lepénykenyér pillanatok alatt elkészül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Az indiai, szószos, fűszeres ételek elengedhetetlen kísérője a lepénykenyér. Akkor is érdemes elkészíteni, ha éppen nincs otthon péksüti, de nincs kedved hosszasabb kenyérsütésbe kezdeni.
A naan kenyér eredetileg tandoori kemence oldalán sül pillanatok alatt hólyagosra, pirultra és foltosra. Mivel ilyennel itthon nem rendelkezünk, ezért nagyon forróra hevített serpenyőben sütöm. A nagyon forrót viszont itt igazán komolyan kell venni: a serpenyőt percekig a tűz felett hagyom, mielőtt elkezdeném sütni a kenyereket - akkor jó, ha már füstöl.
A lepénykenyér ugyanis akkor lesz igazán finom, ha kívül kap egy ropogós, pirult, foltos réteget és ezzel egy időben egy kissé füstös ízt, belül pedig nyúlós, puha, foszlós lesz. Nem egyszerű kenyértésztából, hanem joghurtos, élesztős tésztából készül, ettől lesz olyan egyedülálló az állaga.
Indiai lepénykenyér
Hozzávalók 8 darabhoz
- 150 gramm joghurt
- 1 deciliter víz
- 5 gramm porélesztő
- 1 teáskanál só
- 350 gramm liszt
- ízlés szerint vaj
Elkészítés:
A joghurtot keverjük el a langyos vízzel és az élesztővel. Keverjük bele a lisztet és a sót.
Gyúrjunk rugalmas tésztát belőle, takarjuk le és fél órára tegyük félre. Amikor megkelt, osszuk a tésztát nyolc részre, nyújtsuk mindegyiket laposra. A serpenyőt melegítsük nagyon forróra úgy, hogy füstöljön, majd a kenyereket egyenként süssük ki benne. Amikor kész, vékonyan kenjük meg őket vajjal.
Cover: Getty Images, receptfotó: Ács Bori