Nagyiféle, kiadós székelykáposzta: sok tejföllel meglocsolva az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kiadós székelykáposztában az a legjobb, hogy másnap összemelegítve még finomabb, ezért megéri nagy mennyiségben készíteni.
A kedvelt étel tipikus téli fogás, tele ízekkel, szafttal, és persze azt se feledd, milyen tartalmas, ez után az étel után biztos, hogy nem marad éhes az ember.
A székelykáposzta pörköltalappal készül, ebbe kerül az alaposan átmosott savanyú káposzta. A recept egyszerű, mégis lehet cifrázni. Ha kicsit különlegesebbre vennéd, akkor érdemes víz helyett zöldség- vagy csontalaplével felöntve elkészíteni. A pikáns ízek kedvelői bátran használjanak erős paprikát vagy paprikakrémet, a frissesség jegyében pedig tálalásnál petrezselyemmel vagy kaporral megszórva kínáld.
Nagyiféle székelykáposzta
Hozzávalók 4 személyre
- zsír vagy olaj szükség szerint
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 80 dkg sertéshús (lapocka, dagadó)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab paprika
- 1 kg savanyú káposzta
- víz vagy alaplé szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 3 darab babérlevél
- 4 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zsírt vagy olajat melegítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, dinszteljük meg.
A hagymára szórjuk rá a pirospaprikát, gyorsan keverjük össze, majd a közepes kockákra vágott húst is adjuk hozzá, forgassuk egybe.
Amikor a hús kifehéredett, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a kockára vágott paprikát, néhány perc eltelte után pedig a hideg vízzel átmosott savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel, babérlevéllel, majd öntsük fel annyi folyadékkal, amennyi épp ellepi. A lábast fedjük le, és lassú lángon főzzük addig, amíg a hús vajpuha lesz.
A tejfölt és a lisztet keverjük csomómentesre, ha szükséges, akkor kevés vizet is adjunk hozzá, illetve a káposzta levéből is, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés.
Amikor a hús megpuhult, adjuk a habarást az ételhez, keverjük vele alaposan össze, és még 4-5 percig főzzük, majd zárjuk el a lángot.
A székelykáposztát kínáljuk friss kenyérrel, főtt burgonyával, hűvös tejföllel.
Fotó: Getty Images