Békebeli, foszlós házi kifli: bevált családi recept szerint
Ne félj a kelt tésztától: otthon is készíthetsz isteni foszlós kiflit! Szezámmaggal a tetején még finomabb.
A régről származó, nagyitól öröklött receptekben a zsír az egyik titkos hozzávaló, melytől a tészta tökéletesen porhanyós állagot kap. Ez a szilvás kifli is pont ilyen, napokig omlós marad. A vendégváró bármilyen töltelékkel készülhet, ha azonban megőriznéd a klasszikus vonalat, akkor szilvalekvárral megkenve készítsd el.
Már így, házi szilvalekvárral megkenve is verhetetlen, de bőven lehet még fokozni a finomság élvezeti értékét. Tehetsz bele aszalt szilvát, vagy darált diót is szórhatsz a lekvárra. A vendégvárót porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáld.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk rá az 1 evőkanál lisztet, tegyük félre, míg felfut.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána morzsoljuk bele a vajat, és a zsírt is adjuk hozzá. A liszt közepébe ássunk mélyedést, adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztős tejet, gyúrjunk belőle laza, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát.
A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két cipóra. Először az egyik cipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel úgy, mintha tortát vágnánk. A szeleteket tetszés szerint kenjük meg lekvárral, ha szeretnénk, 1 darab aszalt szilva is mehet rá. A szeleteket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.
A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját és a tejet keverjük össze, majd a keverékkel kenjük le a kifliket.
A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
A kész kifliket még melegen forgassuk vaníliás cukorba.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu