Nagyiféle szilvás kifli: zsírtól lesz porhanyós a tésztája

szkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes kifli tésztája kellemesen omlós, ez a textúra napokig élvezhető, köszönhetően a zsírnak, ezért dupla adaggal érdemes készíteni.

A régről származó, nagyitól öröklött receptekben a zsír az egyik titkos hozzávaló, melytől a tészta tökéletesen porhanyós állagot kap. Ez a szilvás kifli is pont ilyen, napokig omlós marad. A vendégváró bármilyen töltelékkel készülhet, ha azonban megőriznéd a klasszikus vonalat, akkor szilvalekvárral megkenve készítsd el.

Így lesz még finomabb!

Már így, házi szilvalekvárral megkenve is verhetetlen, de bőven lehet még fokozni a finomság élvezeti értékét. Tehetsz bele aszalt szilvát, vagy darált diót is szórhatsz a lekvárra. A vendégvárót porcukorral vagy vaníliás cukorral meghintve kínáld.

Nagyiféle szilvás kifli

szilváskifli

Hozzávalók 4 személyre

Kifli:

  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál liszt
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg zsír
  • 2 darab tojássárgája
  • tejföl (opcionális) szükség szerint
  • 1 üveg szilvalekvár
  • aszalt szilva (opcionális) ízlés szerint

Tetejére:

  • 1 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk rá az 1 evőkanál lisztet, tegyük félre, míg felfut.

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót, utána morzsoljuk bele a vajat, és a zsírt is adjuk hozzá. A liszt közepébe ássunk mélyedést, adjuk hozzá a tojássárgáját és az élesztős tejet, gyúrjunk belőle laza, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához.

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük 1 órát.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két cipóra. Először az egyik cipót nyújtsuk ki kör alakúra, szeleteljük fel úgy, mintha tortát vágnánk. A szeleteket tetszés szerint kenjük meg lekvárral, ha szeretnénk, 1 darab aszalt szilva is mehet rá. A szeleteket tekerjük fel, formázzunk belőlük kiflit.  

A kifliket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A tojássárgáját és a tejet keverjük össze, majd a keverékkel kenjük le a kifliket.

A kifliket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.

A kész kifliket még melegen forgassuk vaníliás cukorba. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük