Puha stangli sajttal sütve – Rögtön dupla adagot készíts belőle

1
Nyomtatás
húsvéti sajtos rúd cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A stangli az a nassolnivaló, amely biztosan az elsők között fog elfogyni.

A sok édes sütemény mellett a legtöbbször a sós hiányzik leginkább az ünnepi asztalról, valahogy arról sokan megfeledkeznek. Ilyenkor gyorsan kitesznek pár zacskó ropit vagy perecet, de ezeknek az íze meg sem közelíti a házi készítésűek ízvilágát.

Mindjárt más a helyzet, ha egy kosár puha sajtos pogácsa kerül az asztalra, az biztosan hamar elfogy. A másik nagy sláger a sós rúd, amelynek nagyon sok variációja létezik, mindenki kicsit finomít a recepten. Az biztos, hogy ahhoz, hogy igazán omlós legyen, zsírt mindenképpen kell gyúrni a tésztájába. Nagyon izgalmas íze lesz, ha egész mákot is keversz bele, de ha a sajtos klasszikust sütöd meg, azzal is óriási sikered lesz. 

Nagyon sajtos stangli

húsvéti sajtos rúd recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm rétesliszt
  • 100 gramm zsír (liba vagy disznó)
  • 250 gramm vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 teáskanál
  • 10 gramm élesztő
  • 500 gramm sajt (reszelt)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • opcionális szezámmag (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

Egy tálban morzsoljuk össze a kétféle zsiradékot és a kétféle lisztet, majd adjuk hozzá a sót és a sütőport. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk bele a reszelt sajt felét, tegyük bele a tojássárgáját, a tejfölt, majd gyúrjuk össze és letakarva pihentessük a tésztát 1-2 órát. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 milliméter vastagra, kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a reszelt sajt másik felével. Óvatosan lapogssuk bele a sajtot a tésztába, így kicsit beleragad és nem fog lejönni róla. Ízlés szerint szezámmaggal is megszórhatjuk. Derelye- vagy pizzavágóval vágjuk rudakra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 

Süssük 14-15 percig, hogy szépen megpiruljanak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon