Puha stangli sajttal sütve – Rögtön dupla adagot készíts belőle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
A stangli az a nassolnivaló, amely biztosan az elsők között fog elfogyni.
A sok édes sütemény mellett a legtöbbször a sós hiányzik leginkább az ünnepi asztalról, valahogy arról sokan megfeledkeznek. Ilyenkor gyorsan kitesznek pár zacskó ropit vagy perecet, de ezeknek az íze meg sem közelíti a házi készítésűek ízvilágát.
Mindjárt más a helyzet, ha egy kosár puha sajtos pogácsa kerül az asztalra, az biztosan hamar elfogy. A másik nagy sláger a sós rúd, amelynek nagyon sok variációja létezik, mindenki kicsit finomít a recepten. Az biztos, hogy ahhoz, hogy igazán omlós legyen, zsírt mindenképpen kell gyúrni a tésztájába. Nagyon izgalmas íze lesz, ha egész mákot is keversz bele, de ha a sajtos klasszikust sütöd meg, azzal is óriási sikered lesz.
Nagyon sajtos stangli
Hozzávalók 10 adaghoz
- 300 gramm liszt
- 200 gramm rétesliszt
- 100 gramm zsír (liba vagy disznó)
- 250 gramm vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 10 gramm élesztő
- 500 gramm sajt (reszelt)
- 1 evőkanál tejföl
- 1 darab tojássárgája
- 1 darab tojás (kenéshez)
- opcionális szezámmag (szóráshoz)
Elkészítés:
Egy tálban morzsoljuk össze a kétféle zsiradékot és a kétféle lisztet, majd adjuk hozzá a sót és a sütőport. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk bele a reszelt sajt felét, tegyük bele a tojássárgáját, a tejfölt, majd gyúrjuk össze és letakarva pihentessük a tésztát 1-2 órát.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 milliméter vastagra, kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a reszelt sajt másik felével. Óvatosan lapogssuk bele a sajtot a tésztába, így kicsit beleragad és nem fog lejönni róla. Ízlés szerint szezámmaggal is megszórhatjuk. Derelye- vagy pizzavágóval vágjuk rudakra, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük 14-15 percig, hogy szépen megpiruljanak.
Fotó: Getty Images