Csokis-narancsos muffin zablisztből: önmagában is teljes értékű uzsonna
A muffinok megunhatatlanok és gyakorlatilag bármilyen ízesítéssel elkészíthetők. Népszerűségüket pedig még az is fokozza, hogy pár perc alatt összedobhatók.
Hihetetlenül narancsos ez a szaftos, mennyei sütemény, a gyümölcsnek és a joghurtnak köszönhetően nem szárad ki, sokáig puha marad a tésztája. A torta tetejét citrusos cukorszirup borítja, amely átjárja kívül-belül, nem érdemes lehagyni róla.
Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, ugyanis a héját is fel kell használni, sőt, az egész narancsot bele kell darálni a tésztába. Ettől lesz szuper frissítő és citrusos, a szicíliai recept Olaszországba repít pár pillanat erejéig.
Ha szeretnéd, vagy nincs kéznél, a joghurt helyett tejfölt is használhatsz, az is ugyanúgy hozzájárul a tökéletes állaghoz. A vaníliakivonat helyett pedig vaníliarúd kikapart magjával is dolgozhatsz.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vajazzuk ki, és béleljük ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaforma/kis tepsi alját és oldalát.
A tojásokat verjük habosra a cukorral. Keverjük bele a puha vajat és a joghurtot is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük addig, míg csomómentes nem lesz a massza.
A bionarancsot mossuk meg alaposan. Vágjuk félbe, majd kisebb darabokra a héjával együtt. A magokat szedjük ki a húsából. Tegyük aprítógépbe az összedarabolt narancsot, majd pürésítsük le.
Adjuk a narancspürét és a vaníliát a tésztához, keverjük össze, majd öntsük az előkészített formába.
Süssük 50-60 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni a formában 15 percet, mielőtt kiszednénk belőle.
Készítsük el a mázat: facsarjuk ki a narancs levét, majd melegítsük össze a cukorral. Addig főzzük, míg a cukor elolvad, és sziruposabb állaga lesz.
Kanalazzuk a torta tetejére, oszlassuk el rajta, majd hagyjuk picit állni, mielőtt kínálnánk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu