Narancsos piskótatorta cukorsziruppal: így készítve édes és szaftos
Ez a narancsos piskótatorta a rácsorgatott cukros sziruptól lesz ellenállhatatlanul finom.
Mielőtt belevágnánk a Grand Marnier-receptünkbe, nézzük meg, mitől különleges ez a narancslikőr. A Grand Marnier, bár hasonlít a Triple Secre és a Cointreau-ra, valamiben mégis eltér tőlük. Ez a likőr ugyanis konyakalapú, amiről sokan úgy tartják, hogy olyan, akár a pálinka: frissen tartja az elmét.
Eme autentikus, hagyományokat tisztelő likőrről azt is fontos tudni, hogy a hozzáadott narancs fajtája sem mindegy, hogy milyen. A narancsnak ugyanis édes narancsnak kell lennie, nem pedig keserűnek.
Azt pedig mondanunk sem kell, hogy a likőrt érdemes minőségi alapanyagokból készíteni, a konyaktól a vodkáig.
A likőrből az érlelés után el kell távolítani a héjakat: erre azért van szükség, mert a szükséges illat- és illóolajoknak bőven elég pár hét arra, hogy a hasznos vegyületek kiváljanak belőlük, viszont, ha tovább hagyjuk benne, akkor megkeseríthetik az italunkat.
Grand Marnier likőrt használhatunk például több koktél elkészítéséhez is – margarita, sangria, trópusi koktélok –, de olyan süteményekhez is nélkülözhetetlen kiegészítő lehet, mint a karácsonyi Pavlova.
Mossuk és hámozzuk meg a citromot és a narancsokat.
A likőrhöz csak a gyümölcsök héjára lesz szükségünk, így a gyümölcshúst nyugodtan elfalatozhatjuk.
A héjakat tegyük bele egy nagy befőttesüvegbe, majd öntsük rá a konyakot és a vodkát.
Zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze az üveg tartalmát.
Ezután száraz, hűvös helyen hagyjuk állni a likőr alapját kb. 2 hétig.
Ha letelt a 2 hét, távolítsuk el a citrushéjakat, és szűrjük le a folyadékot.
A szűréshez használjunk sűrű szövésű pamutkendőt, illetve kávéfilternek használatos papírszűrőt, hogy biztosan semmilyen hozzávaló maradéka ne zavarhassa meg a likőrünket.
Vegyünk elő egy nagyobb serpenyőt, amelyben a vizet és a cukrot felforraljuk. Ha már forr, vegyük le a lángot, és fedő nélkül főzzük további 5 percig. Ezzel lényegében cukorszirupot készítünk.
A kész szirupot hűtsük ki, majd adjuk hozzá a likőrhöz.
Ha ezzel is elkészültünk, tegyük a likőrt kisebb, dekoratív üvegekbe, majd száraz, hűvös helyen tároljuk.
Az elkészült likőr akár 2 hónapig is megőrzi a minőségét.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu