Kókuszgolyó maradék piskótából gyúrva: rum helyett vodka kerül a masszába
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Régimódi fahéjas, szilvás pite: a vékony tésztán vastag töltelék terül el
Krémes krumplipüré sült fokhagymával: csak úgy eteti magát
Vaníliás tart erdei gyümölcsökkel: mentes változatot mutatunk
Tejszínes darált hússal töltött karalábé: ilyen finomat még nem ettél
Hogyan fűszerezzünk só nélkül? Mutatunk néhány szuper alternatívát
Az isteni kókuszgolyó piskóta helyett maradék kalácsból is készülhet, de darált háztartási kekszből is, ha a klasszikus változatot készítenéd el.
A kókuszgolyó nagyon népszerű édesség, finom, gyorsan és egyszerűen összeállítható, akár még egy kisgyerek is el tudja készíteni. A finomság rengeteg változatban készülhet, kerülhet a közepébe meggy, a masszában lehet gesztenye, de rummal is izgalmasabbá teheted. Vannak gyerekbarát receptek, de olyanok is, amelyek nem ajánlottak a lurkók számára, ilyen ez a vodkás változat.
Az én kedvencem a rummal gyúrt, enélkül elképzelhetetlen számomra ez az édesség. Ha azonban újítanál, akkor próbáld ki a vodkás kókuszgolyót, a házibulikban imádni fognak érte. Az alább olvasható mennyiségnél több vodkát is tehetsz a tésztába, ízlés szerint adagold.
Piskótából készült kókuszgolyó
Hozzávalók 4 személyre
Piskóta:
- 18 dekagramm liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 darab tojás
- 15 dekagramm porcukor
- 2 evőkanál víz
Többi hozzávaló:
- 2 evőkanál vodka
- 2 evőkanál lekvár (meggy vagy barack)
- 3 evőkanál kakaópor
- tej szükség szerint
- 15 dekagramm kókuszreszelék (hempergetéshez)
Elkészítés:
Piskóta:
Ha nincs maradék piskóta vagy kalács, akkor süssünk egyet. Először a lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport. A tojást keverjük habosra a porcukorral, utána a lisztes keveréket és a vizet is adjuk hozzá. A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokos sütőbe 8-14 percre.
A kihűlt piskótát morzsoljuk keverőtálba, adjuk hozzá a többi hozzávalót - a kókuszreszeléken kívül -, kezdjük el összedolgozni őket, a jól formázható masszához szükség szerint adagoljuk a tejet.
A masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, hempergessük őket kókuszreszelékbe, majd lefedve tegyük hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!