Légies narancsos csokoládéhab: mennyei francia desszert

csokolade-hab
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha egy igazán csokis desszertre vágysz, mi megtaláltuk neked a tökéletes receptet!

A francia cukrászművészet messze földön híres, történelme hosszú évszázadokra nyúlik vissza az időben.

Az egyik igen híres desszertjük az étcsokoládé-tengerben úszó narancsos csokoládéhab, amelynek markáns ízét zamatos narancslikőrrel lágyítják, és kandírozott narancshéjjal szolgálják fel.

Narancsos csokoládéhab

üres

Hozzávalók 4 személyre

A csokoládéhabhoz:

  • 1 db narancs (csak a héja)
  • 500 ml habtejszín
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg cukor
  • 40 ml narancslikőr

A díszítéshez:

  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

Az egyik narancsot nagyon vékonyan hámozzuk meg. Ehhez remek ötlet lehet akár egy krumplipucoló is. Fontos, hogy a narancs héja alatti fehér, keserű részt ne hámozzuk le a héjjal. 

Egy kisebb lábosba öntsünk bele 4 dl tejszínt, majd a narancshéjjal együtt forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a tűzről, takarjuk le alufóliával, és fél órán át pihentessük.

Daraboljuk fel az étcsokoládét. Tegyük egy akkora tálba, amit egy lábos fölé tudunk tenni úgy, hogy abban vizet forralva vízgőz fölött meg tudjuk olvasztani a csokit. Adjuk hozzá a félretett 1 dl tejszínt, és szórjuk rá az 5 dkg cukrot is.

Amikor a csokoládé felolvadt, vegyük ki a tálat a vízgőzből, és adjuk hozzá a pálinkáspohárnyi narancslikőrt.

Szűrjük le a korábban félretett narancshéjas tejszínt, majd folyamatos keverés mellett, apránként keverjük bele a csokoládéba. Ha már szép, krémes állagú, az egészet tegyük a hűtőbe, és pihentessük kb. 2 órán át.

Pihentetés után rakjuk egy nagyobb tálba a csokoládés krémet, és kézi habverővel addig dolgozzuk, amíg habos nem lesz.

Ha elkészült a csokoládéhab, egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzünk el négy, azonos méretű süteményformát. Ez lehet olyan, aminek alja van, de olyan is, aminek nincsen.

A krémet töltsük habnyomó zsákba, majd nyomjuk bele a formákba. Ezután újabb 3 órára tegyük a hűtőbe a habot pihenni.

Amíg a hab dermed, készíthetünk hozzá kandírozott narancsot vagy olvasztott csokoládéból díszítést.

Miután letelt a 3 óra, vegyük ki a hűtőből a habos formákat, késsel óvatosan vágjuk körbe, majd egyesével borítsuk őket lapos desszertestányérra.

Szórjuk meg őket a cukrozatlan kakaóporral, tegyünk melléjük kandírozott narancsot, vagy szurkáljunk bele csokoládélapokat, és már kész is a fenséges desszert.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük