
Kívül ropogós, belül lágy narancsos fánkgolyó – Kelesztés és dagasztás nélkül készül

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Csokoládéba mártott, mogyoróvajas keksz: liszt- és cukormentes recept

Krémes, tejszínes-brokkolis csirkemell: isteni ebéd fél órán belül

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag
A narancs zamatával fűszerezett tésztát rizslisztből érdemes elkészíteni, de sima liszttel is kipróbálható.
Igazán egyszerű recept, csak egy nagy tálra lesz szükség, hogy az alapanyagokat kényelmesen egybe lehessen dolgozni, majd formázni és sütni kell. A tészta különlegessége, hogy rizslisztből készül, amely sokkal finomabbra van őrölve, mint a sima. Nagy előnye még, hogy gluténmentes, ezért a gluténra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Rizslisztet nagyobb szupermarketek és ázsiai boltok kínálatában lehet találni.
A tészta kezeletlen narancs reszelt héját tartalmazza, amitől kellemes zamata lesz a fánkgolyóknak - ha intenzívebb ízeket szeretnél, a gyümölcs facsart leve is a tésztába kerülhet. A recept citrommal is kipróbálható. Gyorsan elkészül és nagyon finom, kívül ropogós, belül pedig lágy lesz a tészta.
Narancsos fánkgolyók

Hozzávalók 14 darabhoz
- 1 bögre rizsliszt
- 1 darab narancs
- 0.5 bögre cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál vaj
- 1 bögre forró víz
- olaj a sütéshez
- olaj szükség szerint
- porcukor szükség szerint
Elkészítés:
A rizslisztet öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a cukrot, sót, sütőport és a kezeletlen narancs reszelt héját, az egészet alaposan forgassuk egybe.
A szobahőmérsékletű vajat morzsoljuk a lisztes keverékbe, majd öntsük hozzá a forró vizet és keverjük homogén masszává (előfordulhat, hogy még plusz liszt vagy víz kell bele). A bekevert masszát fedjük le és hagyjuk állni 10-15 percig (de nem muszáj). A masszából formázzunk kis labdákat, ezeket helyezzük olajjal kikent tálcára vagy tepsire.
Az előkészített fánkokat bő olajban süssük aranybarnára, majd még melegen forgassuk meg porcukorban őket.
Fotó: Getty Images