Narancsos kacsa rillette: a húsból kisült szafttól krémes és lágy

kacsarilette
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Szigorúan a téli hónapokra javasolt csemegéről van szó, akkor viszont vétek kihagyni. Az alapot önmagukban is tökéletes, omlós kacsacombok adják, amik aztán saját szaftjukkal-zsírjukkal összekeverve, naranccsal felturbózva adnak egy isteni, kenhető, lágy húsos krémet.

Karácsonykor tökéletes vendégváró lehet ez a naranccsal fűszerezett kacsa rillette, de a két ünnep között maradék sült húsból is elkészíthetjük, ennél jobb utóélete úgysem lehet a megmaradt kacsának. Úgyhogy ne bánkódjunk, ha nem fogyott el minden, sőt, hasznosítsuk újra a lehető legjobb módon. 

Jó zsíros ételről van szó, de a karácsonyi nagy lakomákba belefér, ráadásul mikor máskor együk, ha nem most? Messze van még a nyár és a jó idő, most kell hódolni a bűnös élvezeteknek.

Narancsos kacsa rillette

Narancsos-kacsa-rillette

Hozzávalók 8 személyre:

A sütéshez

  • 6 darab kacsacomb
  • 2 nagy darab vöröshagyma
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 4 darab babérlevél
  • 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
  • 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
  • 1 evőkanál
  • bors (frissen őrölt)
  • 1 deciliter brandy
  • víz (a sütéshez)

Az összeállításhoz

  • 1 púpos evőkanál sült hagyma (sütés után megmaradt)
  • 0.5 liter zsír és húslé (sütés után megmaradt)
  • 30 dekagramm kacsazsír
  • 0.5 deciliter brandy
  • 2 darab narancs reszelt héja
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tepsibe tesszük a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Ráfektetjük a fűszerezett kacsacombokat bőrös oldalukkal felfelé, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a combok kilógjanak. Mehet hozzá a brandy és a babérlevél is. Alufóliával letakarva pároljuk forró - 180 fokos - sütőben két órát, közben hústűvel ellenőrizzük, hogy elég puha-e. Amikor omlós, levesszük a fóliát, és 180 fokon, hőlégkeveréssel, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Ha a hús kicsit kihűlt, lefejtjük a csontokról, és egy lábasba tesszük. A sült hagymát és a húslét félretesszük.

A lefejtett húst egy közepes méretű lábosba tesszük, ráöntjük a leszűrt húslét, és adunk hozzá egy evőkanálnyi sült hagymát. Hozzáadunk 20 dkg kacsazsírt, és közepes lángon felforraljuk, majd sűrűn kevergetve addig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Nem kell megijedni, a hús teljesen szétesik, de ez a dolga! Belereszeljük a narancs héját és adunk hozzá ½ dl brandyt, fűszerezzük, végül további 2 percig főzzük. Átöntjük egy cserépedénybe, hagyjuk kihűlni, a tetejére olvasztott kacsazsírt öntünk, és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Narancsos kacsából nem csak rilette készülhet, isteni salátát is letehetünk a vendégek elé. 

Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük