![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Narancsos kacsa rillette: a húsból kisült szafttól krémes és lágy
![kacsarilette](https://kep.index.hu/1/0/3027/30279/302792/30279243_2324637_d1d37d90ae1b69b058268cd3a7109f55_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szigorúan a téli hónapokra javasolt csemegéről van szó, akkor viszont vétek kihagyni. Az alapot önmagukban is tökéletes, omlós kacsacombok adják, amik aztán saját szaftjukkal-zsírjukkal összekeverve, naranccsal felturbózva adnak egy isteni, kenhető, lágy húsos krémet.
Karácsonykor tökéletes vendégváró lehet ez a naranccsal fűszerezett kacsa rillette, de a két ünnep között maradék sült húsból is elkészíthetjük, ennél jobb utóélete úgysem lehet a megmaradt kacsának. Úgyhogy ne bánkódjunk, ha nem fogyott el minden, sőt, hasznosítsuk újra a lehető legjobb módon.
Jó zsíros ételről van szó, de a karácsonyi nagy lakomákba belefér, ráadásul mikor máskor együk, ha nem most? Messze van még a nyár és a jó idő, most kell hódolni a bűnös élvezeteknek.
Narancsos kacsa rillette
![Narancsos-kacsa-rillette](https://kep.index.hu/1/0/3027/30279/302792/30279237_5fed3172086d8b9e51d6303b90446d04_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
A sütéshez
- 6 darab kacsacomb
- 2 nagy darab vöröshagyma
- 10 gerezd fokhagyma
- 4 darab babérlevél
- 1 teáskanál majoranna (morzsolt)
- 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 evőkanál só
- bors (frissen őrölt)
- 1 deciliter brandy
- víz (a sütéshez)
Az összeállításhoz
- 1 púpos evőkanál sült hagyma (sütés után megmaradt)
- 0.5 liter zsír és húslé (sütés után megmaradt)
- 30 dekagramm kacsazsír
- 0.5 deciliter brandy
- 2 darab narancs reszelt héja
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Egy közepes tepsibe tesszük a felszeletelt hagymát és fokhagymát. Ráfektetjük a fűszerezett kacsacombokat bőrös oldalukkal felfelé, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a combok kilógjanak. Mehet hozzá a brandy és a babérlevél is. Alufóliával letakarva pároljuk forró - 180 fokos - sütőben két órát, közben hústűvel ellenőrizzük, hogy elég puha-e. Amikor omlós, levesszük a fóliát, és 180 fokon, hőlégkeveréssel, 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Ha a hús kicsit kihűlt, lefejtjük a csontokról, és egy lábasba tesszük. A sült hagymát és a húslét félretesszük.
A lefejtett húst egy közepes méretű lábosba tesszük, ráöntjük a leszűrt húslét, és adunk hozzá egy evőkanálnyi sült hagymát. Hozzáadunk 20 dkg kacsazsírt, és közepes lángon felforraljuk, majd sűrűn kevergetve addig rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik. Nem kell megijedni, a hús teljesen szétesik, de ez a dolga! Belereszeljük a narancs héját és adunk hozzá ½ dl brandyt, fűszerezzük, végül további 2 percig főzzük. Átöntjük egy cserépedénybe, hagyjuk kihűlni, a tetejére olvasztott kacsazsírt öntünk, és legalább egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Narancsos kacsából nem csak rilette készülhet, isteni salátát is letehetünk a vendégek elé.
Fotó: Street Kitchen, Cover: Getty Images
Olvasd el ezt is!