Sült mézes-mustáros kelbimbó: belül krémes lesz a zöldség, kívül ropogós
A mézes-mustáros pácban sült kelbimbó gyors és egészséges vacsora lehet, de akár köretként is kínálhatod.
A különféle tepsis zöldségek nem véletlenül olyan kedveltek. A cékla, a kelbimbó, a zeller egészségesek, tepsiben sütve nem tocsognak az olajban, alig tartalmaznak kalóriát és csodás az ízük. A sárgarépa is kihagyhatatlan, és akár ünnepi vagy hétvégi köretként is megállja a helyét. Különösen sültek, halak mellé kiváló.
A sült répa íze nagyon hasonlít az édesburgonyáéra. A zöldség a tepsiben megkaramellizálódik, még finomabb lesz, belül pedig krémesre sül. A narancsos-mézes máznak és a fűszereknek köszönhetően az édes és a sós ízek tökéletes összhangban vannak egymással.
Fontos, hogy hasonló méretű sárgarépákat válogass össze, hogy egyformán puhuljanak.
A sárgarépákat pucoljuk meg, mossuk meg. Ha túl nagyok, vágjuk ketté, és rakjuk zsiradékkal kikent tepsibe.
A vajat olvasszuk fel, keverjük össze az egyik narancs frissen facsart levével, a mézzel, ízlés szerinti sóval, borssal. Öntsük a répára, szórjuk meg kakukkfűvel, és forgassuk össze. Figyeljünk, hogy a zöldségekre egyenletesen kerüljön a mézes keverékből. Tegyük még a tepsibe a maradék narancsot feldarabolva.
Takarjuk le a tepsit fóliával, és toljuk előmelegített sütőbe. Süssük 200 fokon körülbelül 35-40 percig. Amikor a répa puha, a széle aranybarna, kivehetjük a sütőből. Rögtön, melegen tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu