Sütőben sült, fűszeres édesburgonya: narancstól lesz illatos

édesburi2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különleges, szaftos és illatos édesburgonya-köret tökéletesen megállja a helyét az ünnepi asztalon, sültek mellé remekül illik.

Az édesburgonya az elmúlt években egyre népszerűbb lett, egészséges és nagyon ízletes, változatos finomságok készülhetnek belőle. Köretként püré formájában és sütőben sütve a legnépszerűbb, ha azonban még különlegesebb finomságra vágysz, mutatunk egy olyan receptet, amit garantáltan imádni fogsz.

Az ünnep közeledtével érdemes kísérletezgetni, játszani az ízekkel. A sült édesburgonyára fűszeres máz kerülhet, ez szépen karamellizálódik a külsején, így nem mindennapi ízélményt nyújt. A sült édesburgonyát tálalásnál még vonzóbbá teheted, ha finomra vágott, friss rozmaringgal szórod meg. Az ünnepi kacsa- vagy pulykasült mellé remekül passzol majd az így készült batáta.

Sütőben sült, illatos édesburgonya

édesburi

Hozzávalók 4 személyre

  • 5 darab édesburgonya
  • olaj szükség szerint
  • 115 g vaj
  • 60 ml juharszirup
  • 1 csipet
  • 200 g barna cukor
  • fél teáskanál fahéj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 darab narancs
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított édesburgonyát karikázzuk fel, helyezzük olajjal kikent hőálló tálba.

A vajat olvasszuk fel, adjuk hozzá a juharszirupot, sót, barna cukrot, fahéjat, szerecsendiót. Forraljuk fel (körülbelül 2-3 perc), majd vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele a narancs facsart levét.

A narancsos szószt öntsük a felkarikázott édesburgonyára, majd toljuk a batátát 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük puhára. Félidőnél forgassuk át az édesburgonyát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük