Édes narancslikőr 3 hozzávalóból – Minél tovább áll, annál finomabb
Akár otthoni fogyasztásra, akár ajándékba is tökéletes ez a házi narancslikőr, amelynek az elkészítéséhez csak türelemre van szükséged.
A klasszikus palacsinta szinte mindennel kombinálható: jól állnak neki az édes és sós ízek, fogyasztható desszertként, de húsos töltelékkel főételként is helytáll. Ha szereted szezonális ízekkel párosítani, akkor nincs is jobb téli verzió a fűszeres-narancsosnál.
Ehhez mindössze egy egyszerű palacsintát kell készítened, majd rálocsolnod a mesésen illatozó öntetet, és nassolhatod is. A recepthez tökéletesen működik a hagyományos narancs, azonban ha az ízek mellett a színekkel is szeretnél játszani, akkor válassz vérnarancsot. Ha pedig nincsen otthon narancslikőr, akkor nyugodtan helyettesítsd más narancsízesítésű, esetleg semleges ízű erős alkohollal.
A palacsinta tésztájához keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd több részletben keverjük bele a tejet és a vaníliakivonatot is. Tegyük félre.
A narancsszószhoz a zsiradékon kívül mérjünk minden más hozzávalót egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a szósz elkezd besűrűsödni. Tegyük félre.
Keverjük a még langyos szószba a vajat vagy a növényi vajhelyettesítőt, így egy gazdag, selymes öntetet kapunk.
Kevés olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kanalazzunk bele egy adag palacsintatésztát, egyengessük el, és közepes hőfokon 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. Süssük ki a maradék tésztát is.
Tegyük tányérra a palacsintákat, és bőségesen locsoljuk meg a szósszal.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu