Narancsos jegestea rozmaringgal: igazi ínyenc frissítő

12
Nyomtatás
Narancsos-rozmaringos-jegestea-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A fűszernövények közül nem csak a menta alkalmas jegestea készítéséhez: az aromás rozmaringgal is feldobhatod a frissítő italt.

Ebben az aromás italban a narancs és a rozmaring dominál, és a fekete tea íze adja meg az alaphangot. A legtöbb jegesteához hasonlóan itt is érdemes ízesítés nélküli fajtát használni, ehhez a legjobb választás az English Breakfast, de ha tovább fokoznád az élvezeteket, akkor karakteresebbet is használhatsz, mint amilyen az Earl Grey. Ha pedig koffeinmentesen készítenéd, akkor a fekete teát helyettesítsd rooibosszal. Így a tea színe is sokkal szebb lesz.

Ami a narancsot illeti, mivel nemcsak a levére, de a héjára is szükség van, használj biováltozatot: mivel a citrusok héját nagyon erős vegyszerekkel kezelik, ezért mindenképpen kerüld a nem biogazdálkodásból származó termékek héjának a fogyasztását. A téma fontosságáról itt olvashatsz részletesebben.

Narancsos-rozmaringos jegestea

Narancsos-rozmaringos-jegestea

Hozzávalók 1 literhez

  • 100 g cukor
  • 1 db bionarancs leve és vékonyan levágott héja
  • 2 nagyobb ág friss rozmaring
  • 1 liter víz
  • 5 db teafilter (fekete, rooibos vagy gyümölcs)
  • 3 marék jég
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük egy kisebb edénybe a cukrot, a narancshéjat és a rozmaringágakat, és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd vegyük le a tűzről, és legalább 30 percig hagyjuk ázni fedő alatt.

Közben forraljunk 1 liter vizet, a teafiltereket tegyük kancsóba, és forrázzuk le. 4-5 percig áztassuk, majd szedjük ki őket, és hagyjuk a teát kihűlni. 

Szűrjük le a narancshéjas-rozmaringos cukorszörpöt, és a narancslével együtt keverjük a kihűlt teához. Öntsük poharakba, és jégkockákkal fogyasszuk. Tetszés szerint narancskarikákkal, kisebb rozmaringágakkal díszítsük.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon