
Mutatós Stefánia-vagdalt őzgerincformában: hidegen is tökéletes
A Stefánia-vagdalt régi kedvenc tojással töltve, mely felszeletelve nagyon gusztusos. A finomság másnap is jólesik, szendvicsalapanyagnak is tökéletes.
A különleges fogás eredetileg marha-, sertés- vagy pulykahúsból készül. A receptben csirkével ajánljuk, de mást is használhatsz. Tradicionálisan szép vékonyan szokás szeletelni, kenyérrel és savanyú káposztával kínálják, de bármilyen körettel az asztalra kerülhet. Próbáld ki, ahogy csak tetszik! Ha pedig maradna belőle, ne aggódj, szuper szendvicsalapanyag.
A receptben csemegeuborka-kockák is megbújnak a fasírtban, de helyette újhagymát vagy sárgarépát is használhatsz. A pikánsabb ízhatásért 1 teáskanál dijoni mustár vagy csípős paprikakrém is kerülhet a masszába, és még reszelt főtt tojás is izgalmasabbá teheti.
A hagymát, répát, zellert és a fokhagymát tisztítsuk meg.
A húst tegyük fazékba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. A vízhez adjuk hozzá a babérlevelet, sót, borsot, majoránnát, hagymát, fokhagymát, répát, zellert, és főzzük addig, amíg a hús félpuha lesz. Ezután a húst szedjük ki a vízből a répával, hagymával és a zellerrel együtt. A főzőlét szűrjük le és tegyük félre.
A húst vágjuk kisebb darabokra, majd darálóval daráljuk le a hagymával, répával és a zellerrel együtt.
A csemegeuborkát kockázzuk apróra.
A darált húshoz adjuk hozzá az apróra kockázott csemegeuborkát, tojást, sót, borsot, sajtot és annyi lét a főzővízből, hogy egy szaftosabb masszát kapjunk.
Vegyünk elő egy kenyér- vagy őzgerincformát, majd kenjük ki olajjal, és simítsuk bele a darált húsos masszát.
Az egybefasírtot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu