A világ legjobbjának tartott New Yorki-i pizza receptje – A tökéletes tésztának csupán egy titka van
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Sokan úgy tartják, hogy a világ legjobb pizzáját New York-ban találjuk, köszönhetően az olasz bevándorlóknak, akik magukkal vitték tradicionális receptjüket.
Az első amerikai pizzázót az 1900-as évek elején nyitották meg Manhattanben, ami hamar az emberek kedvencévé vált. Ez a szeretet napjainkban sem halványult, New York-ot járva sűrűn találhat az ember olyan éttermeket, ahol sorra sülnek a régi recept alapján készült kézműves pizzák. Egyes helyek annyira népszerűek, hogy előttük az utcán áll a sor, sokan órákat képesek várni, hogy egyenek egyet a vékonyra nyújtott, ropogós szélű, szaftos pizzából.
Mitől olyan különleges a New York-i pizza?
Különböző gasztrotémával foglalkozó műsorok nemegyszer megkísérelték megfejteni a titkot, mitől is olyan különleges textúrájú és ízű a New York-i pizza. Persze a régóta népszerű, családi recept alapján készült pizza receptjét sosem fogják teljesen az orrunkra kötni a birtokosok, apró utalások alapján megkísérelhetjük mi is elkészíteni.
Az egyik jellegzetesség a vékony tészta, amiről mindig elárulják a mesterek, hogy 1-2 napig is kelesztik, méghozzá hűtőben. Sütésnél nagyon fontos, hogy jól előmelegítsük a sütőt és pizzakövön süljön a csoda, 5 perc bőven elég neki, nem szabad tovább bent maradnia, mert akkor nagyon száraz lesz.
New York-i pizza
Hozzávalók 4 darabhoz
Tészta:
- 5 bögre finomliszt
- 7 gramm élesztő (por)
- 2 teáskanál cukor
- 2 bögre víz
- 3 evőkanál olívaolaj
- olívaolaj a tésztához
- nagy csipet só
Pizzaszósz:
- 400 gramm hámozott paradicsom
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál oregánó
- 1 evőkanál olívaolaj
Feltét:
- 15 dekagramm mozzarella
- 10 dekagramm parmezán
Elkészítés:
Tészta:
A keverőtálba öntsünk 1 teáskanál cukrot, élesztőport és 1 bögre meleg vizet, majd keverés nélkül hagyjuk állni 5 percet. Ezután 1 bögre meleg víz, 1 teáskanál cukor, 1 nagy csipet só, 3 evőkanál olaj és 5 bögre liszt kerüljön a tálba, indítsuk a keverést, várjuk meg, amíg egy tömbbé állnak össze az alapanyagok. Az ujjunkkal ellenőrizzük a tészta állagát, ha kissé ragacsos, adjunk még hozzá kevés lisztet.
A kész tésztát osszuk 4 egyforma részre, formázzunk belőle kis cipókat, a gömbölyded tésztákat tegyük kiolajozott tálba, a tetejüket olajozzuk be, fedjük le folpackkal, majd 24 órára tegyük a hűtőbe pihenni.
Szósz:
A hámozott paradicsomot tálba öntjük, botmixerrel pürésítjük, majd rászórjuk a fűszereket, olajat és összekeverjük.
Sütés:
A pizzakövet tegyük a sütőbe, majd melegítsük elő 180-200 fokon 1 órán át, ez nagyon fontos, mert így a pizzának 5 perc bőven elég lesz a sülésre.
A pizzalapátot enyhén szórjuk meg liszttel, majd a tésztát nyújtsuk ki rajta a lehető legvékonyabbra. A kinyújtott tésztára kerüljön tetszőleges mennyiségű pizzaszósz, parmezán és mozzarella, majd mehet a sütőbe, amíg szépen megbarnul, ez körülbelül 5-8 perc.
Tálalásnál friss bazsalikommal is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images