Nigella régimódi csokitortája isteni finom, és mindig beválik
Részletes elkészítési útmutatóval

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nigella régimódi csokitortája igazi klasszikusnak számít, és ez nem véletlen. Mindenki imádja, még soha, egyetlen morzsa sem maradt meg belőle, és ilyenkor nyáron igazi jutalom elkészíteni. Mármint a tejszínes tortákhoz képest, természetesen, mivel azokkal ellentétben ez a torta egészen jól bírja a meleget.

Ezt a durván csokis, mégsem tömény tortát évente legalább háromszor el kell készítenem, nincs mese. Aki megkóstolta, mind azt mondta, hogy érdekes, milyen könnyű és finom, ami azért különösen érdekes, mert - tessék megkapaszkodni - van benne 18 deka minőségi keserű csoki, és fél kiló porcukor, 25 deka vaj, plusz a többi, értékes hozzávaló. Egyik sem könnyű, a végeredmény mégis az lesz, csoda dolgok ezek.

Technikailag nem egy nagy kihívás elkészíteni, ezért bárki belevághat, de azért pár dologra érdemes odafigyelni. Először is a tortalapokat ne külön, két részletben süssétek, hanem egyben. Ez azért jó, mert a közepe fel fog csúcsosodni. Bármit csinálsz, akkor is. Lenyomni nem tudod, mivel massza, és nem tészta, szóval lesz ott egy bütyök a tetején, amivel kezdeni kell valamit, ha egymásra akarod a lapokat rétegezni (ajánlott, mivel tortáról van szó).

A legjobb tehát, ha nem kezdesz bele a reménytelen farigcsálásba ahhoz, hogy jól egymásra feküdjenek a lapok, hanem egyben kisütöd, majd a hosszú és recés pengéjű kenyérvágó késeddel kettévágod az alapot. A tetejéről, egye fene, levághatod a csúcsot, ha akarod, vagy otthagyhatod, jól elfér a krém alatt. Mind a két megoldás védhető, sőt, támogatható.

Minőségi tortát csak minőségi alapanyagból lehet sütni

A másik jó tanács, hogy tényleg porcukorból dolgozz, különben ropogni fog a krém. Valamint használj tényleg jó minőségű csokoládét, ez 65% kakaóvaj tartalomnál kezdődik szerintem, de minél több, annál jobb. Az ét tortabevonó massza azért nem jó, mert akkor ét tortabevonó massza íze lesz a tortádnak, és azt nem szeretnéd.

Vanília fronton Katuci korábban összeszedett minden tudnivalót, röviden annyi, hogy változnak az idők, ma már, bizonyos világpiaci folyamatok miatt, nem elvárás, hogy két rúd vaníliát beletegyél egy sütibe. Vaníliakivonattal, vagy más, Katuci-trükkel ugyanúgy működik a dolog, a csodás vaníliaíz ugyanúgy bele fog kerülni a sütibe.

Azt pedig már te döntöd el, hogy hogyan díszíted, rusztikusan rücskösre hagyod-e a krémet, vagy megpróbálod elsimítani. Ehhez az ízhez különösen jól passzol a marcipán, ha van türelmed, készíthetsz rá figurákat, vagy akár be is boríthatod vele a tetejét.

Régimódi csokitorta

régimódi csokitorta

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 20 dekagramm A tortalaphoz: liszt
  • 20 dekagramm porcukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 4 dekagramm keserű kakaópor
  • 17.5 dekagramm vaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat / vaníliás porcukor
  • 2 darab tojás
  • 150 mililiter tejföl
  • 1 csipet
  • 7.5 dekagramm A krémhez
  • 18 dekagramm étcsoki
  • 1 evőkanál vaníliakivonat / vaníliás porcukor
  • 130 mililiter tejföl
  • 30 dekagramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tortalaphoz a szárazakat jól összekeverjük (a porcukrot érdemes leszitálni), majd összemorzsoljuk a vajjal. Legjobb, ha egy 25 dekás vajat veszünk, az pont belemegy a tortába. Az alaphoz csak 17,5 dekát használunk belőle, a többi a krémbe megy!

Beletesszük a masszába a vaníliát, a tojásokat és a tejfölt, és homogénre keverjük.

Kilisztezett-vajazott tortaformába töltjük, és 160 fokos sütőben megsütjük. Közben nagyon figyelünk, nehogy megégjen. Tartsuk nyitva az orrunkat, színre nem tudunk hagyatkozni, mivel az egész barna. Tűpróbával bizonyosodhatunk meg róla, hogy készen van-e már.

Amikor kész a tortalap, hagyjuk kihűlni. Amikor már teljesen kihűlt, hosszú, recés pengéjű kenyérvágó késsel kettévágjuk.

Elkészítjük a krémet. Egy vízzel félig teli fazékra ráültetünk egy keverőtálat (vagy ami van, és biztonságosan megáll rajta), elkezdjük melegíteni, és a gőz fölött, a felső tálban összeolvasztjuk a maradék vajat és a csokit. Ha megolvadt, belekeverjük a tejfölt és a vaníliát, és még forrón beleöntjük a porcukrot is, hogy biztosan feloldódjon. Habverővel homogénre keverjük ezt is.

Most fogjuk az alsó tortalapunkat, rátesszük egy tortacsipkére (ha van), és azzal együtt egy tortatálra. Egy sütőpapírt 4 csíkra vágunk, és négy oldalról a tortalap alá tesszük. Mintegy kimaszkoljuk a tortacsipkét, nehogy krémes legyen, viszont utólag így már nem is kell mozgatni a tortát, csak ki kell majd alóla húzni a papírcsíkokat.

Ha sikerült ügyesen elfedni a tortapapírt (tálat), kezdődhet a torta összeállítása. Az alsó lapot megkenjük a krém mintegy harmadával. Figyeljünk rá, hogy a széleire is egyenletesen jusson.

A maradék krémmel megkenjük a tortát, egyenletesen, hogy a széleit is befedje. Elsimítjuk, vagy rücskösre egyengetjük. Díszítjük. Hűtjük. Szeleteljük. Megnyaljuk utána a tíz ujjunkat, és besöpörjük az elismeréseket.
Ezt is szeretjük