Sűrű eperkrémleves tejmentesen: behűtve a legjobb
A lédús és édes eperből legtöbbször sütemény, lekvár vagy szörp készül, azonban gyümölcslevesnek is mennyei. Hidegen kínálva nincs nála hűsítőbb fogás a nyári napokra.
A nyári gyümölcslevesek szinte megunhatatlanok: tökéletesek előételként, levesként, és akár desszert is lehet belőlük. Most egy nagyon egyszerű málnakrémleves receptjét hoztam el, amelynek vanília és krémes kókusztej a főbb ízesítői. Utóbbinak köszönhetően a leves kellően sűrű lesz, így nem igényel étkezési keményítőt, pudingport vagy más sűrítőanyagot.
Ebben a levesben én benne hagytam a gyümölcs magjait, és néhány perccel inkább tovább turmixoltam, ezáltal apróbb, kevésbé zavaró darabok maradtak benne. De ha téged zavar a málnamag, akkor főzés után könnyen átszűrheted egy tiszta konyharuhán vagy szűrőn.
A megmosott málnát a cukorral együtt tegyük egy kisebb edénybe, öntsünk rá kevés (2-3 evőkanál) vizet, és alacsony hőfokon kezdjük el forralni. Fedő alatt főzzük 10-15 percig, vagy amíg a gyümölcs lekvárra emlékeztető állagú nem lesz, majd keverjünk hozzá minden más hozzávalót is, és forraljuk egybe.
Öntsük turmixgépbe, vagy botmixerrel dolgozzuk krémesre. Akár azonnal, még melegen fogyaszthatjuk, de a legjobb akkor lesz, ha hűtőben teljesen lehűtjük. Így nemcsak az ízek állnak össze jobban, de a hideg hatására a kókusztej is megdermed kissé, és a leves sokkal krémesebbé válik.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors