![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készíts kókuszitalt házilag: nem csak a kávédhoz használhatod
![Kokusztej-keszitese-c](https://kep.index.hu/1/0/4863/48637/486371/48637124_3708096_d68d02101d4ffc0415d7c0d7834db22e_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Házilag kókuszitalt készíteni a világ egyik legegyszerűbb dolga, hiszen kevés hozzávalóból is megvan, és mindössze egy turmixgépre van hozzá szükség. A bolti változatok pedig meg sem közelítik, annyira jó!
Évek óta használok kókuszkészítményeket, hiszen számomra ezek váltak be a legjobban a tejtermékek és más – kevésbé egészséges – alapanyagok pótlására.
A kókuszkrém, a kókuszital, a kókuszolaj vagy éppen a kókuszliszt mind tápanyagdús és könnyen elérhető hozzávalók, amelyek ráadásul számos diétába beilleszthetők, és még gluténmentesek is. A kókusztej vagy -ital (ahogy hivatalosan a növényi tejpótlók nevezhetők) kiváló alternatívája a tehéntejnek, de ha számodra is fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság, akkor a szója-, mandula- vagy rizsitallal szemben is ez a legjobb választás. Ha kíváncsi vagy rá, hogy miért, akkor ebben a korábbi cikkemben olvashatsz róla részletesebben.
Bár a kókusz az egyik legelterjedtebb növényi tejpótló, és a legtöbb boltban és szupermarketben elérhető, a házi készítésűvel egyik sem veszi fel a versenyt – legalábbis ár-érték arányban biztosan nem. Ha te sem akarsz eszméletlen összegeket költeni egy olyan termékre, amely 2-3% kókuszt tartalmaz, akkor készítsd el a saját, házi verziódat, és még kedved szerint ízesítheted is.
![Kokusztej-keszitese](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4863/48637/486370/48637068_b0124fa2294148d69db1922eea8c8d27_wm.jpg)
Így készítsd
Az alaprecepthez mindössze 1 liter vízre és 1,5-2 bögre kókuszchipsre van szükséged. Ha chips épp nincs kéznél, akkor kókuszreszelék is megteszi, azonban azt tapasztaltam, hogy utóbbival kevésbé lesz aromás a kinyert ital. Ha ezeket előkészítetted, akkor kövesd az alábbi lépéseket.
- A vizet melegítsd forrásig.
- Tedd a kókuszchipset turmixgépbe, és öntsd rá a forró vizet. Hagyd ázni 5 percig.
- Magas fokozaton turmixold néhány percig, amíg egy sűrű, krémes folyadékot kapsz.
- Teríts egy tiszta konyharuhát vagy magtejszűrő zsákot egy nagyobb tál fölé, és szűrd át rajta a kókuszpürét.
- A legjobb, ha hagyod magától átcsöpögni, a végén pedig nyomkodd ki a benne maradt folyadékot.
- Öntsd egy jól záródó üvegbe, és fogyasztásig tárold hűtőben. 5-6 napig eláll.
Mivel a házi készítésű kókuszital nem tartalmaz adalékanyagokat, előfordulhat, hogy kiválik belőle a kókuszkrém. Ebben az esetben egyszerűen rázd össze fogyasztás előtt.
![Kokusztej-keszitese-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4863/48637/486370/48637076_7da2c969cb616b0ce7e112582af48896_wm.jpg)
Ezekkel a kiegészítőkkel dobd fel
A kókusz önmagában is egy különleges aromájú alapanyag, de ha szívesen kísérletezel a konyhában, akkor átszűrés után adj az italodhoz kiegészítő ízeket.
- A vaníliás kókuszitalhoz: fél tk. vaníliakivonat.
- Az epres kókuszitalhoz: fél bögre friss vagy fagyasztott eper pürésítve.
- A csokis kókuszitalhoz: 2 tk. kakaópor + fél tk. vaníliakivonat.
Mire használhatod?
Szinte bármire, amit tehéntejjel készítenél! Tökéletes hozzávalója ázsiai curryknek, a thai kókuszos levesnek, a thai kókuszos rizsnek, smoothie-knak, zabkásának, tejberizsnek, és akár a kávédat is új szintre emelheted vele. És a maradék kókuszpürét se dobd ki, hiszen felhasználhatod zabkásához, smoothie-khoz, kekszekhez és akár muffinhoz is.
Fotók: Getty Images