A 8 legfinomabb leveles tésztás étel: a sütitől a húsos fogásig
Bolti leveles tésztából készíthetsz édes és sós süteményeket, vagy burkolhatsz beléjük gyümölcsöt és húst is.
A leveles tésztából készült finomságot ezerrétegű sütemény néven is ismeri a világ. Az elnevezés nem véletlen, hisz ropogós tésztalapok közt terül el az édes töltelék, melyet szezonális gyümölcsökkel érdemes feldobni. A desszertet építheted akár négy, öt lapból is, rád van bízva. Ha jó krémesen fogyasztanád, akkor az elkészült torony tetejét porcukor helyett habtejszínnel koronázd meg.
A mascarponés, habtejszínes krémhez kötelező vaníliakivonatot tenni, kellemes lesz tőle a zamata, de cseresznyelikőrt is használhatsz vagy narancsvirágvizet. Ha pedig több gyümölccsel készítenéd, akkor bátran emeld meg a mennyiségét, a lényeg, hogy mindig szezonális finomságokkal tedd izgalmasabbá.
A leveles tésztát terítsük ki, ha egyben vásároltuk, akkor enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra.
A kinyújtott leveles tésztát fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét szórjuk meg porcukorral (a felével), utána helyezzünk rá sütőpapírt, arra pedig tepsit. A leveles tésztán lévő tepsit töltsük meg szárazbabbal (így sütésnél nem emelkedik meg a tészta), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, süssük addig, amíg a tészta szép aranybarna színt kap (20-25 perc). A másik tésztalapot ugyanígy készítsük el a maradék porcukorral.
Várjuk meg, míg a tészta kihűl, utána vágjuk tetszőleges téglalapokra.
A krémhez a mascarponét a habtejszínnel, a cukorral és a vaníliával keverjük össze.
A krémet töltsük habzsákba. Tegyünk magunk elé egy tésztalapot, nyomjunk rá halmokat a krémből, utána helyezzünk rá egy másik tésztalapot, arra is nyomjunk halmokat, majd jöhet a következő tésztalap, ezt szórjuk meg porcukorral és pakoljuk rá a gyümölcsöket ízlés szerint. A süteményt tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu