
Rizstészta fűszeres, darált húsos raguval: mongol recept szerint készül
Laktató, izgalmas, fűszeres, egyszerre édeskés és sós ez az isteni recept, a szósz koronázza meg a fogást.
Csak két apróságra kell odafigyelned, hogy otthon is élvezhesd az éttermi minőségű, házi nyári tekercset: a recept egyik kulcsa a kellő ideig áztatott rizslap, amit ázsiai boltokban könnyedén beszerezhetsz. A másik, hogy nem szabad túltölteni a tekercseket, így biztosan nem szakadnak el.
Számos verzió létezik, mindenki kedvére válogathat a friss zöldségek közül. Ha kevésnek érzed a zöldséges verziót, fel lehet dobni főtt rákkal vagy sült tofuval, a mogyoróvajas szósz pedig tökéletesen kiegészíti a könnyed fogást.
A zöldségeket: sárgarépa, lila káposzta, uborka vágjuk hosszú, vékony hasábokra. A jégsalátát tisztítsuk meg és szedjük levelekre.
A rizstésztát forrázzuk le meleg vízzel, majd hagyjuk megpuhulni 3 perc alatt.
A rizslapot áztassuk 1 percre hideg vízbe, míg elveszíti a szilárd állagát. Terítsük egy vágódeszkára, majd pakoljuk bele középre a szeletelt zöldségeket és a salátalevelet, helyezzük bele az üvegtésztát, utána szórjuk meg szezámmaggal. Hajtsuk be a rizslap két oldalát, majd tekerjük fel.
A mogyorószószhoz keverjük simára a mogyoróvajat a szójaszósszal, vízzel, a lime levével, juharsziruppal és gyömbérporral.
Nem maradt más, mint tálalni az elkészült tekercseket a szósszal.
Fotók és videó: Borsos Dalma
@sobors.hu