Ropogós nyusziváró keksz egyszerű tésztából - A gyerekek imádják kiszaggatni

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon megértem azokat, akik nem szeretik a gyerekeket beengedni a konyhába. Koszolnak, pancsolnak, láb alatt vannak, az étel ezerszer lassabban készül el, meg ott az a sok veszélyes szúrószerszám, tűz, meleg, agybaj az egész.

Én is gyakran így vagyok ezzel, aztán mégis folyton ott állok egy-két-három harcra kész gyerekkel, akik tojást törnek, vajat olvasztanak és tésztát nyújtanak. Most már úgy érzem, megérte beengedni őket a pulthoz, mert a nagyobbak már teljesen egyedül készítenek kiflit, töltenek meg és göngyölnek meglepően értelmes formájú szilvás gombócot, a keksz- és pogácsaszaggatásnak pedig mesterei.

A nyuszivárásról mindig a kívánságlista jut eszükbe, amit karácsonykor írnak, onnan pedig a karácsonyi mézeskalácssütés. Miért nem sütünk valamit a Nyuszinak is? Készítünk kalácsot, próbálkozom, de ez nem elég, ők a szaggatásra álltak rá.

Így sütünk már évek óta húsvétkor nyuszikekszet. Nem mézeskalácsból, hanem a legegyszerűbb, legjobban nyújtható, formázható, szaggatható kekszalapból.

Nem csupán egészségügyi megfontolásból készül teljes kiőrlésű lisztből, hanem mert sokkal roppanósabb lesz így a keksz állaga - de persze fehér lisztből is finom.

Nyusziváró keksz

nyuszis-keksz-1

Hozzávalók 12 adaghoz

  • 120 gramm vaj
  • 120 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 400 gramm liszt
  • 2 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és simára keverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a sót, és összegyúrjuk. Becsomagoljuk, a hűtőbe tesszük pihenni legalább egy órára.

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors 

Ezt is szeretjük