Olasz citromlikőr karácsonyra: a limoncellónak kell pár hét, míg tökéletes lesz

limoncello2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig kell hozzá valami, mégis az egyik legnagyszerűbb ajándék, mindenki imádni fogja az olasz citromlikőrt.

Isteni citromlikőrt készíthetsz házilag nagyon kevés munkával, pár hozzávalóból, ráadásul gasztroajándékként is tökéletes lesz. Bár pár perc az összeállítása, 2-3 hétig állnia kell az alkoholnak, hogy átvegye a citrom ízét és színét, úgyhogy érdemes időben nekiállni, ha ezzel lepnéd meg a szeretteidet.

Mire kell figyelni?

A citromnak csak a héjára lesz szükség, ezért mindenképp kezeletlen héjú, biogyümölcsöt vásárolj. Figyelj arra is, hogy nagyon vékonyan hámozd meg a citromot, a fehér, kesernyés rész ne kerüljön az italba. 

Bár az eredeti olasz recept tiszta, 96%-os alkoholt használ, ezt itthon nem egyszerű és nem olcsó beszerezni, így más semleges ízű alkohollal, akár vodkával is helyettesítheted. Utóbbiból érdemes 40-50% körülit vásárolni, hogy érződjön az ereje is. 

A cukorszirupról is megoszlanak a vélemények, hivatalosan 1 rész cukorból és 1 rész vízből áll, a limoncellóhoz azonban érdemes dupla hígítással készíteni, persze ez attól is függ, milyen erős likőrt szeretnél végeredményként. Ha túl gyengének érzed az alábbi változatot, kevesebb vízzel készítsd a szirupot, vagy fokozatosan öntsd hozzá a vodkához, ízlés szerint állítsd be az ízeket.

Olasz citromlikőr

citromlikőr

Hozzávalók 15 decihez

  • 10 darab biocitrom
  • 750 milliliter vodka (40%-os)
  • 300 gramm cukor
  • 600 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A citromot alaposan mossuk meg, majd egy zöldséghámozó segítségével pucoljuk meg, igyekezzünk minél vékonyabban, hogy a héjon ne legyen sok a fehér, kesernyés részből. Tegyük a citromhéjat egy légmentesen zárható üvegbe, majd öntsük fel a vodkával, zárjuk le. Hűvös helyen hagyjuk állni legalább 2-3 hétig.

Mikor letelt az idő, készítsünk hozzá egy cukorszirupot: minden 750 milliliternyi alkoholhoz 300 gramm cukrot és 600 milliliter vizet kell használni. Keverjük össze a cukrot és a vizet, majd alacsony lángon melegítsük őket össze, míg a cukor teljesen el nem olvad. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A citromhéjas vodkát szűrjük le, a héjra nem lesz szükségünk a továbbiakban. Érdemes átszűrni az ízesített vodkát sajtkendőn vagy konyharuhán is, hogy az egészen kicsi citromdarabokat is felfogja.

Az alkoholt keverjük össze a cukorsziruppal. Töltsük üvegekbe, zárjuk le, majd hűvös helyen tároljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük