Szaftos, olasz húsgombóc paradicsomchutney-val: izgalmas, fűszeres fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyáltalán nem a megszokott, éppen ettől olyan izgalmas: friss fűszerek, zöldségek, balzsamecet és sok más finomság kerül a húsba és a szószba is.
Olasz húsgombóc olaszos szószban: ebben a receptben mindennek a paradicsom és a bazsalikom az alapja. A darált húsba zöldségek, fűszerek, sajt, író, de még balzsamecet és Worcestershire-szósz is kerül.
A szósz hasonlóképpen izgalmas, a kettő együtt pedig mennyei ízkavalkádot eredményez. Grillszezonban semmiképp ne hagyd ki ezt a fogást, ugyanis a füsttől lesz az igazi, anélkül mit sem ér. A chutney pedig érett, friss, édes paradicsomból lesz a legfinomabb.
Olasz húsgombóc paradicsomos chutney-val
Hozzávalók 4 személyre
A húsgombóchoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 evőkanál balzsamecet
- 1 darab pritaminpaprika
- 1 teáskanál chilipehely
- 2 darab tojás
- ízlés szerint só, bors
- 70 gramm sűrített paradicsom
- 100 milliliter író
- ízlés szerint friss oregánó
- 50 gramm parmezán
- zsemlemorzsa
- 500 gramm darált sertés-, marhahús vegyesen
A paradicsomchutney-hoz:
- 1 fej hagyma
- 1 darab alma
- 1 kilogramm paradicsom
- 1 evőkanál porcukor
- olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- friss bazsalikom
- ízlés szerint só, bors
- balzsamecet
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 evőkanál füstölt pirospaprika
Elkészítés:
Készítsük elő a közepes (175 °C fokos) hőmérsékletű, indirekt grillezéshez a grillsütőt. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra és olajon pirítsuk le, majd keverjük össze a húsgombóc többi hozzávalójával. (Az írót helyettesíthetjük úgy, hogy másfél deci tejbe két evőkanál ecetet teszünk és 10 percig állni hagyjuk.)
A masszából formázzunk 3-4 centis labdákat. Tegyük őket vékonyan kiolajozott tepsibe, majd alufóliával lefedve irány a grill 1-1 és negyed órára.
A chutney-hoz a hagymát és az almát pucoljuk meg, a paradicsommal együtt kockázzuk fel. Karamellizáljunk cukrot, amelyre először a hagymát, majd az almát és a paradicsomot is dobjuk rá, együtt pároljuk az egészet. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és addig főzzük, amíg a paradicsom összeesik (kb. 45 perc).
Vegyük le a fóliát a gombócokról, öntsük alá az elkészült chutney-t és még 15 percig süssük az egészet.
Ha kipróbálnánk egy kicsit különlegesebb ízvilágot is, készítsünk a hús mellé mentás chutney-t.
Fotó: Street Kitchen