Autentikus bolognai ragu olasz recept szerint: zöldfűszerek helyett vörösbor ízesíti
Próbáld ki te is az olasz séf receptjét, és ezentúl csak így készíted majd a bolognai ragut!
Ha szereted az igazi sűrű, zöldséges bolognai ragut, adj egy esélyt ennek az olasz ételnek is! Az alapja szinte teljesen ugyanaz, mint a bolognainak, csak nem darált húsból, hanem marhanyakból készül. Ez lassú tűzön fő puhára a szószban, olyan omlós lesz, hogy szinte szálaira esik szét.
Ahogy egy igazi olasz raguhoz illik, ennek is soffritto az alapja, vagyis a hagyma, répa és zeller hármasa. Ezenkívül megy még bele száraz vörösbor, rengeteg paradicsom és sok zöldfűszer is. Utóbbiból, ha teheted, frisset használj (mindenből 3-4 szálat), de szárítottal is működik a recept.
A kész ragut krémesebbé varázsolhatod egy kevés parmezánnal és tejszínnel is, majd tésztával összeforgatva is kínálhatod, de puliszkán is tökéletes feltét lesz.
A marhahúsról itassuk fel a nedvességet, ha egy nagy darabban van, felezzük el. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
A hagymát, répát és zellert tisztítsuk meg, majd vágjuk őket egészen pici kockákra. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Forrósítsunk fel az olajjal együtt egy öntöttvas edényt vagy lábast. Tegyük bele a húsokat, pirítsuk őket oldalanként 3-4 percig. Tegyük őket egy tányérra.
Tegyük a lábasba a répát, hagymát és zellert, sózzuk, borsozzuk. Ha szükséges, az olajat pótoljuk. Dinszteljük őket 10-15 percig, míg itt-ott megpirulnak. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc után keverjük bele a sűrített paradicsomot. Kevergessük 2 percig így is, majd öntsük fel a vörösborral. Addig főzzük, míg a bor nagy része elpárolog.
Szórjuk bele a rozmaringot, kakukkfüvet és babérlevelet, majd adjuk hozzá a kockázott paradicsomot, az alaplevet és a marhahúst. Alacsony lángon, fedő alatt főzzük 2,5-3 óráig, míg a hús szinte szétesik. Ha kevés lenne a folyadék, vízzel vagy alaplével pótoljuk.
Ha a hús vajpuha, két villa segítségével szedjük szálakra. Tegyük vissza a húst a szószba, majd keverjük bele a parmezánt, és ha krémesebbre szeretnénk, a tejszínt is. Melegítsük össze, majd tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu