Szuper krémes, vajas puliszka: sajt is gazdagítja a kását

polenta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Önmagában kanalazva, de feltéttel kínálva is isteni a puliszka, tartalmas, krémes és olcsó fogás.

A puliszka filléres hozzávalókból készül, ráadásul igen laktató fogás, mégis egy méltatlanul mellőzött étel, a legtöbb háztartásban igen ritkán készítik. Bár az alábbi recept egy továbbgondolt változata, így sem lesz drága, viszont sokkal finomabb és krémesebb lesz a végeredmény. 

A puliszka lényegében kukoricakása, a leggyakrabban tejben, vízben vagy alaplében főzik puhára a kukoricadarát. Az alábbi változatban a kész kásába vaj és parmezán is kerül, amelyek nem csak ízesítik, selymesebbé is teszik az ételt.

Bár a klasszikus receptben nincs hagyma, ha igazán ízesre szeretnéd készíteni, azt se hagyd ki belőle, így önmagában, feltét nélkül is megállja a helyét a kész fogás.

Vajas, sajtos puliszka

polenta2

Hozzávalók 8 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 liter alaplé
  • 350 g kukoricadara
  • 60 gramm vaj
  • 60 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk egészen finomra, a fokhagymát reszeljük le.

Forrósítsunk egy lábasban olívaolajat, majd dobjuk rá a hagymát, dinszteljük puhára. Adjuk hozzá a fokhagymát is, és 1 perc után öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, míg forrásnak indul.

Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve főzzük 15-20 percig, majd amikor besűrűsödött, keverjük bele a vajat és a parmezánt. Főzzük még 2-3 percig, sózzuk, borsozzuk, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük