Autentikus bolognai ragu olasz recept szerint: zöldfűszerek helyett vörösbor ízesíti

Nyomtatás
bolognairagu
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Próbáld ki te is az olasz séf receptjét, és ezentúl csak így készíted majd a bolognai ragut!

Gennaro Contaldo séf nem csak Olaszországban ismert, a híres olasz szakács többek között Jamie Oliver mentora is volt, így érdemes megjegyezni a nevét. A YouTube-nak hála rengeteg receptje érhető el videós formában, öröm nézni, ahogy a csupa szív séf dolgozik. 

Így találtam rá erre a bolognaira, ami teljesen máshogy készül, mint az eddigi bevált receptem, de hihetetlenül finom. Talán meglepő, hogy szalonnával és vajjal indul, így picit zsírosabb a végeredmény, illetve az is nagy különbség, hogy ebbe a verzióba nem kerül se oregánó, se bazsalikom, a vörösbor és a zöldségek adják meg a karakterét.

Bár picit alakítottam Gennaro receptjén, ugyanis kevesebb vörösborral, több hússal készítettem, szárzeller helyett pedig zellergumót használtam, így is tökéletes lett, mindenkinek szívből ajánlom.

Autentikus bolognai ragu

bolognai-ragu

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 30 g vaj
  • 150 g pancetta (vagy más szalonna)
  • 500 g darált hús (marha vagy disznó)
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 fej vöröshagyma
  • 0.5 db zellergumó
  • 1 nagyobb db répa
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 200 ml alaplé
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A zellert és a répát pucoljuk meg, reszeljük le. A pancettát vágjuk kockákra.

Az olívaolajat és a vajat olvasszuk meg egy mélyebb, széles serpenyőben. Hagyjuk picit a tűzön, míg a vaj aranybarna színt kap, de vigyázzunk, ne égjen meg. Ekkor adjuk hozzá a szalonnát. Mikor kisült a zsírja nagy része, mehet rá a hagyma, zeller és répa is. Pár percig kevergessük, míg a zöldségek nagyjából megpuhulnak.

Ekkor adjuk hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig süssük. Akkor jó, mikor a kiengedett folyadék teljesen elpárolog alóla. Ekkor öntsük fel a vörösborral, majd főzzük 2-3 percig, míg az alkohol nagy része elpárolog. 

A sűrített paradicsomot keverjük ki az alaplével, öntsük fel vele a húst.  

Vegyük kicsire a lángot, fedjük le a serpenyőt, majd hagyjuk főni a szószt 2 óráig. Közben néha nézzünk rá, keverjük át. Ha kevésnek látjuk a szószt, egy kevés alaplével pótoljuk.

Ha letelt az idő, kóstoljuk meg, ízlés szerint még sózzuk.

Tagliatellével tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon