Krémes rizsfelfújt olasz módra: vaníliásan, rizottórizsből a legfinomabb

olasz rizs süti cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rizsfelfújt ezúttal olaszosan készül, krémesen, vaníliásan, habosan, érdemes minél többször elkészíteni.

Ez a recept biztosan ismerősen fog csengeni, hiszen kísértetiesen hasonlít a rizsfelfújthoz. A rizskochot kis változtatásokkal nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni, a svéd változat vaníliapudinggal sül, de fahéjasan is nagyon finom lesz.

Az olasz változat krémességét az is fokozza, hogy a rizs fajtáját is gondosan megválasztják: rizottórizsből készítik, amitől még pudingosabb állaga lesz. A másik fő összetevője a vanília, nem baj, ha kicsit hangsúlyosabb ízt kap az édességben. Ha pedig még dúsítanád valamivel, akkor apróra vágott aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele. 

Olasz rizsfelfújt

olasz rizs süti recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 350 gramm rizottórizs (Arborio)
  • 500 milliliter víz
  • 500 milliliter tej
  • 4 darab tojás (L-es)
  • 150 gramm cukor
  • 1.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 100 gramm vaj
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1.5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 csipet
  • ízlés szerint porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A rizst folyó víz alatt öblítsük át, majd tegyük egy fazékba. Öntsünk rá vizet úgy, hogy ellepje, picit sózzuk meg, majd letakarva, közepes lángon addig főzzük, amíg magába nem szívja a vizet. Ekkor öntsük rá a tejet, keverjük össze és takarjuk le ismét. Nagyon alacsony lángon főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul, nagyjából 20-25 percig. Ha megpuhult, vegyük le a tűzhelyről és fedő nélkül hagyjuk kihűlni. 

A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáihoz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a szobahőmérsékletű vajat, keverjük krémesre. Tegyük félre. A tojásfehérjét verjük fel.

A kihűlt rizshez keverjük hozzá a tojássárgájás keveréket, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot is, vigyázva, hogy össze ne törjön. Reszeljünk bele ízlés szerint citromhéjat is. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Egy 30x30-as tepsit vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Kanalazzuk bele a rizses masszát, tegyük a sütőbe 35-40 percre. Addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Még melegen szeleteljük fel, ízlés szerint porcukorral kínáljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük