Héjában sült krumpli lágy krémmel töltve: sült bacon is roppan benne
Töltsd meg a héjában sült krumplit baconnel és fűszeres, sajtos krémmel!
A marhaszegy vitathatatlanul a marha egyik legfinomabb része, éppen ezért készül lassú tűzön, hiszen csak így lesz kellően puha és omlós. Kitűnő választás ünnepi fogásnak, így nem kérdés, hogy a karácsonyi asztalról sem hiányozhat.
A főzési idő mellett azonban az is fontos, hogy minőségi alapanyagokból készítsd el, vagyis maga a szegy, a bacon, a zöldségek és az áfonyaszósz is mind frissek legyenek, miként a vörösbor minőségére is érdemes nagy hangsúlyt fektetni.
Ha sütőben készíted el ezt az ételt, akkor az elkészítési idő feleződik, tehát akár már 3,5 óra alatt is terítékre kerülhet ez a fantasztikus, omlós marhaszegy.
A teljesen kihűlt marhaszegy fagyasztva akár három hónapig is megőrzi a minőségét. Arra kell csupán figyelned, hogy kiolvasztáskor egy éjszakán át a hűtőben legyen, majd forró serpenyőben melegítsd fel.
A marhaszegyet alaposan dörzsöljük be sóval és borssal, majd tegyük félre 15 percig pihenni.
A gyöngyhagymákat vágjuk félbe, a répát pedig hámozzuk meg és karikázzuk fel.
Eközben vegyünk elő egy nagy serpenyőt. Melegítsünk fel benne 2 evőkanál olajat, közepes lángon.
Tegyük bele a fűszerezett szegyet a serpenyőbe, és pirítsuk körbe kb. 10 perc alatt.
Ezután emeljük ki a szegyet, és a visszamaradt, fűszeres olajhoz adjunk hozzá egy evőkanál vörösbort. Kevergetve főzzük, eközben kaparjuk fel finoman a karamellizált darabokat. Hevítsük fel benne a maradék olajat, majd adjuk hozzá az apró kockákra vágott bacont. 3-4 perc alatt pirítsuk aranybarnára.
Ezután adjuk hozzá a gyöngyhagymák felét, a sárgarépát és a rozmaringágakat. Főzzük további 15 percig, amíg a zöldség megpuhul.
Ekkor adjuk hozzá a lisztet, és főzzük újabb 1-2 percig.
Öntsük hozzá a maradék bort és a marhahúsalaplevet, majd adjuk hozzá a babérlevelet és a fahéjrudakat is. Forraljuk fel, majd öntsük rá a másik serpenyőben ez idáig pihentetett szegyre.
Fedővel lefedve, lassú tűzön főzzük 6 órán keresztül, hiszen ez a kulcsa a szegy omlósságának. A szegy akkor lesz készen, ha már két villával is könnyedén meg tudjuk bontani a húst.
Körülbelül 3/4 órával a főzési idő lejárta előtt egy kisebb serpenyőben olvasszunk fel a 40 gramm vajat, majd tegyük bele a félbevágott gyöngyhagymák másik felét, és alig 5 perc alatt pirítsuk aranybarnára. Ha kész, adjuk hozzá a marhaszegyhez, és főzzük tovább 30 percet alacsony lángon.
Ha elkészült a szegy, emeljük meleg tányérra, takarjuk le és pihentessük.
Amíg a szegy pihen, öntsük a szegy főzőlevét egy serpenyőbe, majd keverjük hozzá az áfonyaszószt. Főzzük 10 percig, amíg összeérnek az ízek.
Vágjuk fel a húst ízlés szerint, majd kínáljuk áfonyás szósszal, még melegen.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu