Örök klasszikus, a brassói aprópecsenye - egyszerűsítsd le a krumplisütést!
Így úszhatod meg az olajgőzben ácsorgást

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A brassói aprópecsenye mindenki kedvence, főleg, ha megbízható személy készíti. Például mi magunk. Magát a tokányt feltenni nem tart tovább negyed óránál, a krumplisütés vége felé viszont általában már háromszor is megbánjuk, hogy ilyesmire adtuk a fejünket. Ám egyáltalán nem törvényszerű, hogy így legyen, eláruljuk, hogy úszhatod meg az olajgőzben ácsorgást.

Szinte alig létezik étel, aminek többféle receptje lelhető fel az interneten és az éttermekben, mint a brassóinak. Nincs tehát könnyű dolga annak, aki először szeretne ezt főzni, úgyhogy most még eggyel hozzájárulunk a tökéletes zűrzavarhoz - habár szerintem pont a hullámok elcsitulásához. Mert szerintem ez a tökéletes brassói aprópecsenye.

Természetesen sertésszűzből készül, és természetesen szalonnazsíron indul. Kell bele sok-sok fokhagyma, bors és majoranna, pirospaprika viszont még véletlen sem.

Így süsd a krumplit

A brassói kockára vágott sült krumplival az igazi, vagyis azzal brassói. Mással is finom persze az így elkészített tokány, csak mással már nem brassói, hanem valami más. Ennél az ételnél a húst összekeverjük a frissen kisütött krumplival, és azonnal tálaljuk - természetesen édes befőttel, barackkal vagy szilvával, és nem savanyúsággal.

Az olajgőzben ácsorgást pedig úgy tudod megúszni, ha a kockára vágott krumplikat először megfőzöd vízben, lecsöpögteted, átteszed egy tepsi zsírba, és betolod a sütőbe, hogy ott süljön pirosra. Mire kész a krumpli, a hús is megfő, és kezdődhet a lakoma.

Fotó: Belső Olga

Brassói aprópecsenye

brassói

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 darab sertésszűz
  • 1 ujjnyi vastag szelet füstölt szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál majoranna
  • 1.5 teáskanál
  • ízlés szerint bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1.5 kilogramm burgonya
  • 1 teáskanál
  • 70 dekagramm zsír (sertés, liba vagy kacsa)
Recept idők

Elkészítés:

Először feltesszük a krumpli főzővizét forrni. Meghámozzuk a krumplikat, kockára vágjuk, és beletesszük a forró vízbe főni. Sózzuk.

A szalonnát kis kockákra vágjuk, és egy fazékban elkezdjük kiolvasztani a zsírját. Felvágjuk a hagymát is, és amikor már eresztett zsírt a szalonna, rádobjuk dinsztelődni.

Közben kockákra vágjuk a sertésszüzeket. Amikor a hagyma már üveges, elkezdjük rádobálni a húst, időnként megkeverjük. Közben folytatjuk a hús felvágását és pirítását.

Bekapcsoljuk a sütőt 140 fokra, és egy tepsiben betesszük a zsírt melegedni.

Amikor az összes hús kifehéredett, sózzuk, rászórjuk a majorannát, és az apróra vágott fokhagymát, borsozzuk.

Öntünk rá kb. fél deci vizet, lefedjük, takarékra vesszük, és hagyjuk főni.

Ennyi idő alatt megfőtt a krumpli is. Leöntjük róla a vizet. Óvatosan kivesszük a zsíros tepsit a sütőből, vigyázunk, mert forró, és szűrőkanállal beleszedjük a krumplikat. Nem öntjük, mert akkor fröcsög, serceg, és könnyen baleset lehet a vége.

Visszatoljuk a sütőbe a krumplit, és hagyjuk sülni.

Egy óra múlva elvileg kész a brassói és a sült krumpli is. A krumplit szűrőkanállal átszedjük a húsos fazékba, összekeverjük, és tálalhatunk is.
Ezt is szeretjük