Így készül az orosz rizses hús, a plov: zöldségekkel keverve tálalják
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
Ha picit különlegesebb fogással lepnéd meg a családot, próbáld ki ezt a receptet, a rizseshús-imádók biztosan szeretni fogják.
Ma az orosz konyha közkedvelt étele, de valójában közép-ázsiai eredetű fogás a plov, ott inkább piláfként ismert. Nem csak rizzsel, más fajta gabonával is készülhet, eredetileg báránnyal, de ma már szinte bármilyen hússal, akár hallal is készítik.
Az alábbi receptben maradtunk a rizses hús vonalán, viszont a fűszerezés eltér az általunk ismert verziótól. Az alapot marhahús gazdagítja, de nyugodtan készítheted csirkemellel is, úgy jóval gyorsabban elkészül. Zöldségek közül hagyma és répa ízesíti, a római kömény pedig kötelező eleme.
A technológiája is különleges, ugyanis a rizs nem külön lábasban, hanem a hússal együtt készül, minden fűszert és ízesítőt magába szív, mennyei lesz.
Orosz rizses hús
Hozzávalók 8 személyre
- 750 gramm pörköltnek való marhahús (vagy disznó, csirke)
- 4 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagy darab répa
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk fűszerpaprika (füstölt)
- 1 tk római kömény
- 2 darab babérlevél
- 400 ml forró víz
- 500 gramm hosszú szemű rizs
- 800 milliliter forró víz
- 1 tk őrölt koriandermag
- opcionális kakukkfű
- 1 fej fokhagyma
Elkészítés:
A marhahúst, ha nem konyhakész, tisztítsuk meg a zsírosabb részektől, vágjuk 2 centis kockákra.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A répát is tisztítsuk meg, reszeljük le, vagy vágjuk egészen vékony csíkokra.
Forrósítsunk egy lábasban olajat, majd adjuk hozzá a húst. Nagy lángon pirítsuk, míg barnára nem vált a színe, nagyjából 7-8 percig.
Vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a hagymát, 5 percig dinszteljük, majd forgassuk bele a répát is. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paprikát, köményt. Amikor a répa is puha, öntsük fel az egészet 4 deci vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, majd lefedve, gyöngyözve főzzük, míg a hús vajpuha nem lesz. Ez a hús fajtájától is függ, lehet 30, de 60 perc is.
Közben a rizst mossuk át.
Ha a hús megpuhult, oszlassuk el a tetején a rizst, de ne keverjük meg. Óvatosan öntsük fel a 8 deci forró vízzel, sózzuk, majd alacsony lángon főzzük, míg a rizs magába nem szívja az összes vizet.
Készítsük elő a fokhagymafejet: az alját vágjuk le egy éles késsel, hogy a gerezdek láthatóak legyenek. A vágott felével lefelé tegyük a fokhagymát a rizs közepébe, majd szórjuk meg a rizst a korianderrel, esetleg kakukkfűvel. Egy kanál végével készítsünk 5-7 lyukat a rizsben, hogy a gőz távozni tudjon, majd vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast. Főzzük tovább 15 percig, míg a rizs teljesen puha nem lesz.
Ha elkészült a rizs, vegyük ki a fokhagymafejet és a babérleveleket, és az egészet keverjük egybe. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images