![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készül az orosz rizses hús, a plov: zöldségekkel keverve tálalják
![plov](https://kep.index.hu/1/0/4130/41309/413093/41309337_3152899_502b372d5ee31bab7fc3511a8ef228e1_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha picit különlegesebb fogással lepnéd meg a családot, próbáld ki ezt a receptet, a rizseshús-imádók biztosan szeretni fogják.
Ma az orosz konyha közkedvelt étele, de valójában közép-ázsiai eredetű fogás a plov, ott inkább piláfként ismert. Nem csak rizzsel, más fajta gabonával is készülhet, eredetileg báránnyal, de ma már szinte bármilyen hússal, akár hallal is készítik.
Az alábbi receptben maradtunk a rizses hús vonalán, viszont a fűszerezés eltér az általunk ismert verziótól. Az alapot marhahús gazdagítja, de nyugodtan készítheted csirkemellel is, úgy jóval gyorsabban elkészül. Zöldségek közül hagyma és répa ízesíti, a római kömény pedig kötelező eleme.
A technológiája is különleges, ugyanis a rizs nem külön lábasban, hanem a hússal együtt készül, minden fűszert és ízesítőt magába szív, mennyei lesz.
Orosz rizses hús
![plov2](https://kep.index.hu/1/0/4130/41309/413093/41309351_003108fca8aa12e412dabf8421c08403_wm.jpg)
Hozzávalók 8 személyre
- 750 gramm pörköltnek való marhahús (vagy disznó, csirke)
- 4 ek olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagy darab répa
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk fűszerpaprika (füstölt)
- 1 tk római kömény
- 2 darab babérlevél
- 400 ml forró víz
- 500 gramm hosszú szemű rizs
- 800 milliliter forró víz
- 1 tk őrölt koriandermag
- opcionális kakukkfű
- 1 fej fokhagyma
Elkészítés:
A marhahúst, ha nem konyhakész, tisztítsuk meg a zsírosabb részektől, vágjuk 2 centis kockákra.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A répát is tisztítsuk meg, reszeljük le, vagy vágjuk egészen vékony csíkokra.
Forrósítsunk egy lábasban olajat, majd adjuk hozzá a húst. Nagy lángon pirítsuk, míg barnára nem vált a színe, nagyjából 7-8 percig.
Vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a hagymát, 5 percig dinszteljük, majd forgassuk bele a répát is. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a paprikát, köményt. Amikor a répa is puha, öntsük fel az egészet 4 deci vízzel, adjuk hozzá a babérlevelet, majd lefedve, gyöngyözve főzzük, míg a hús vajpuha nem lesz. Ez a hús fajtájától is függ, lehet 30, de 60 perc is.
Közben a rizst mossuk át.
Ha a hús megpuhult, oszlassuk el a tetején a rizst, de ne keverjük meg. Óvatosan öntsük fel a 8 deci forró vízzel, sózzuk, majd alacsony lángon főzzük, míg a rizs magába nem szívja az összes vizet.
Készítsük elő a fokhagymafejet: az alját vágjuk le egy éles késsel, hogy a gerezdek láthatóak legyenek. A vágott felével lefelé tegyük a fokhagymát a rizs közepébe, majd szórjuk meg a rizst a korianderrel, esetleg kakukkfűvel. Egy kanál végével készítsünk 5-7 lyukat a rizsben, hogy a gőz távozni tudjon, majd vegyük kicsire a lángot, fedjük le a lábast. Főzzük tovább 15 percig, míg a rizs teljesen puha nem lesz.
Ha elkészült a rizs, vegyük ki a fokhagymafejet és a babérleveleket, és az egészet keverjük egybe. Rögtön tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!