Omlós, pisztáciás muffin: egyszerű kevert tésztája van
Ezt a puha, házi muffint a joghurt, a mandulakivonat és a pisztácia különleges hármasa teszi izgalmas desszertté.
Az almából rengetegféle finomságot lehet készíteni. A levestől a süteményeken át egészen a köretig csak a képzelet szabhat határt a felhasználásának.
Ezúttal az univerzálisnak mondható muffin kapcsán álmodtunk meg egy lédús, almadarabokkal teli, almaszósszal és fahéjas morzsával készült desszertet, ami igazi őszi csemege lesz akár tízóraira, akár a délutáni tea mellé.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Vajazzunk ki egy 12 darabos muffinsütő formát.
Az almát hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk apró kockákra.
Készítsük el a morzsás feltétet. Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a barna cukrot és a fahéjat. Adjuk hozzá az olvasztott kókuszolajat, és egy spatulával alaposan keverjük össze, míg morzsás nem lesz.
Készítsük el a muffintésztát.
Egy nagy tálban keverjük össze a liszteket: a búzalisztet, a teljes kiőrlésű lisztet és a mandulalisztet. Adjuk hozzá a sütőport, az almáspite-fűszert és a sót.
Egy közepes tálban keverjük össze a mandulaitalt, az almaszószt, a cukrot, az olívaolajat, a tojást és a vaníliakivonatot.
Öntsük a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és keverjük össze. Ezután finoman forgassuk bele a tésztába a felkockázott almát.
A tésztát kanalazzuk bele arányosan elosztva a 12 darab sütőformába. A tetejükre szórjuk rá a morzsás feltétet.
Az előmelegített sütőben süssük 17-22 percig, vagy amíg a fogpiszkáló tisztán nem jön ki a tésztából.
Végül tegyük a rácsra, és kb. 10 perc alatt hűtsük ki, majd már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu