Álompuha szilvás muffin: roppanós diószórás pirul a tetején

15
Nyomtatás
Szilvas-muffin-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a szilvás muffin álompuha, a sok lédús gyümölcstől pedig mesésen szaftos a tésztája: az utolsó morzsája is elfogy majd.

Ez a szilvás muffin több szempontból is különleges. Először is nem hétköznapi a gyümölcsválasztás, hiszen bár a szilva kedvelt alapanyaga pitéknek és kevert süteményeknek, muffinban ritkán kap helyet. Emellett a sütemény vegán, azaz sem tejtermékeket, sem pedig tojást nem tartalmaz, így növényi étrendbe is beillesztheted, és ételérzékenység esetén is biztonsággal fogyaszthatod.

A hab a tortán a muffin tetejére kerülő fahéjas-cukros diószórás, amely sütés közben szépen rápirul a sütire, és minden falatra jut belőle egy mesésen ropogós diódarab.

Szilvás muffin

Szilvas-muffin

Hozzávalók 12 darabhoz

A muffinhoz:

  • 2 ek. lenmagliszt vagy őrölt lenmag
  • 270 ml szójaital vagy más növényi ital
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 ek. friss citromlé
  • 1 tk. reszelt citromhéj
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 300 g finomliszt
  • 0.5 tk.
  • 120 g cukor
  • 1 tk. sütőpor
  • 0.5 tk. szódabikarbóna
  • 1 csapott tk. őrölt fahéj
  • 250 g friss szilva kimagozva, apró kockákra vágva

A diószóráshoz:

  • 50 g dió durvára darabolva
  • 1 ek. barna cukor
  • 0.5 tk. őrölt fahéj
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A lenmaglisztet tegyük egy közepes tálba, adjunk hozzá 6 evőkanál meleg vizet, és 10 percig hagyjuk ázni. Ebből lesz a tojáspótlónk, és akkor jó, ha besűrűsödik tojásfehérje-állagú zselévé. Ha elkészült, keverjük hozzá a szójaitalt, az olajat, a citromlevet, a citromhéjat és a vaníliakivonatot.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat, és dolgozzuk össze. Ne keverjük túl sokáig, különben a muffinok nem lesznek eléggé puhák és levegősek.

Óvatosan keverjük bele a felkockázott szilvát. Olajozzunk ki egy muffinsütőt, majd kanalazzuk bele a tésztát: a formákat csak háromnegyedig töltsük, mert sokat emelkednek majd sütés közben.

A diószóráshoz keverjük össze a diót, a barna cukrot, a fahéjat és a sót, és szórjuk rá a muffinok tetejére. Tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30 perc alatt süssük aranybarnára.

Vegyük ki, 15 percig hagyjuk őket a formában hűlni, majd egy szilikonspatula segítségével óvatosan szedjük ki őket, és hűtőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon