Isteni őszibarack kompót - Így tedd el a nyári gyümölcsöt a hideg napokra

Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kompót olyasmi, amit nagymamáink csináltak és óvodai uzsonnára kaptunk néha, szebb napokon, ma már egyáltalán nem menő, sem egészségtudatos, sem gasztronómiai szempontból nem rendelkezik túl nagy presztízzsel.

Ez pedig nagy kár, mert kevés boldogítóbb dolog létezik a világon szürke januári napokon, mint egy üveg szép, sárga, édes barack kompót, még akkor is, ha cukros, akkor is, ha nem friss, a téli gyümölcsökbe kissé belefásult szívünket elképesztően felvidítja majd. Sokkal inkább, mint a kőkemény importok, amikbe télen botlunk a szupermarketekben.

Kompótot főzni annyira nem is könnyű, mint elsőre gondolnánk, mert egy csomó mindenre kell közben figyelni. Fontos, hogy megőrizzük a gyümölcs állagát, ízét, sőt, nem árt, ha a színét is sikerül átmenteni a következő évszakokba, ráadásul vigyázni kell, hogy minden steril legyen, különben odavész minden munka.

Itt nem megy a cukorcsökkentés, mint a lekvároknál, a kompót szirupban eltett gyümölcs, ez az eljárás lényege, az édességek kategóriába tartozik, ezt el kell fogadni.

A munka nagy része nem is maga a kompót elkészítése, hanem az üvegek sterilizálása és a gyümölcspucolás. A képen látható verzióban anyukám felvágta a gyümölcsöt, de tettük már el félbe vágva is, ami picit szebb, de kevésbé helytakarékos megoldás. 

Őszibarack kompót

barack kompot - 1

Hozzávalók 20 adaghoz

  • 5 kilogramm őszibarack
  • 300 gramm cukor
  • 1 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A hámozott, felszeletelt barackot citromos vízbe áztatjuk, hogy ne barnuljon meg. Közben szirupot főzünk a cukorból és a vízből. Ha felforr, szétosztjuk üvegekbe a gyümölcsöt, felöntjük a sziruppal úgy, hogy ellepje őket. Ezután nedves dunsztba tesszük az üvegeket. Egy nagy lábos aljára újságpapírt teszünk, körbe belehelyezzük a teli üvegeket. Feszesre kell pakolni, ha nem feszül, üres üvegekkel pótoljuk. Az üvegek tetőit nagyon-nagyon gondosan, szorosan lezárjuk. Feltöltjük a lábost 2/3-ig vízzel (az üvegek száját ne érje el a bugyogó víz!), felforraljuk a vizet, kb. 30 percig forraljuk, utána elzárjuk, lefedve hűteni az egészet. Lefedés előtt újra ellenőrizzük, hogy minden tető zárva-van-e.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon