Puha kevert süti sárgabarackkal: a gyümölcs püré formájában is a tésztába kerül
Napokig puha marad a süti tésztája a vajnak és a barackpürének köszönhetően, senki nem fogja azt mondani rá, hogy nem elég gyümölcsös.
Ha kedveled a morzsasütiket, ezt a barackos változatot imádni fogod, szezonban kötelező elkészíteni! Az már csak hab a tortán, hogy milyen egyszerűen készül, hiszen a tésztával és a töltelékkel sem lesz szinte semmi dolgod.
A tésztához robotgéppel dolgozd össze a hozzávalókat, morzsás állagú lesz a végeredmény, úgyhogy se gyúrnod, se nyújtanod nem kell. Az így kapott vajas morzsát csak szórd az előkészített tepsibe, nyomkodd bele, és kész is az alap. Erre jöhet a lekvár – a legjobb, ha házi –, majd a friss barack és a maradék morzsa. Ugye, hogy nem bonyolult?
Hogy a vajas tészta még finomabb legyen, mi fahéjjal, szerecsendióval és vaníliával dobtuk fel, ezt a kombinációt bátran ajánljuk.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit.
A puha vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot is. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, sót, fahéjat és a szerecsendiót. Szitáljuk hozzá a lisztet is, majd robotgéppel keverjük egybe a tésztát, míg morzsás állaga nem lesz.
A tészta picit több mint felét szórjuk az előkészített tepsibe, nyomkodjuk bele alaposan, hogy befedje az alját.
A barackokat hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze 2 ek. cukorral. A lekvárt, ha túl sűrű, olvasszuk picit meg a mikróban.
Oszlassuk el a lekvárt a tésztán, majd szórjuk rá a barackkockákat. A tetejére morzsoljuk rá a maradék tésztát.
Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a tetején a morzsa aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors