Duplán barackos morzsasüti vajas tésztával: friss gyümölcs és lekvár is kerül bele

barackos-morzsasuti
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az első harapásnál szerelembe fogsz esni ezzel a süteménnyel, a tésztája omlós és fűszeres, a friss, lédús barackkal és lekvárral rétegezve pedig mennyei.

Ha kedveled a morzsasütiket, ezt a barackos változatot imádni fogod, szezonban kötelező elkészíteni! Az már csak hab a tortán, hogy milyen egyszerűen készül, hiszen a tésztával és a töltelékkel sem lesz szinte semmi dolgod. 

A tésztához robotgéppel dolgozd össze a hozzávalókat, morzsás állagú lesz a végeredmény, úgyhogy se gyúrnod, se nyújtanod nem kell. Az így kapott vajas morzsát csak szórd az előkészített tepsibe, nyomkodd bele, és kész is az alap. Erre jöhet a lekvár – a legjobb, ha házi –, majd a friss barack és a maradék morzsa. Ugye, hogy nem bonyolult?

Hogy a vajas tészta még finomabb legyen, mi fahéjjal, szerecsendióval és vaníliával dobtuk fel, ezt a kombinációt bátran ajánljuk.

Barackos morzsasüti

barackos-morzsasuti2

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 400 g liszt
  • 0.25 tk szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 0.5 tk fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 220 g vaj (puha)
  • 100 g cukor
  • 50 g nádcukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 1 tk vaníliakivonat

Töltelék:

  • 300 g baracklekvár
  • 500 g őszibarack
  • 2 ek nádcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral vagy vajazzunk ki egy 23x33 centis tepsit. 

A puha vajat keverjük habosra a cukrokkal, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot is. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, sót, fahéjat és a szerecsendiót. Szitáljuk hozzá a lisztet is, majd robotgéppel keverjük egybe a tésztát, míg morzsás állaga nem lesz. 

A tészta picit több mint felét szórjuk az előkészített tepsibe, nyomkodjuk bele alaposan, hogy befedje az alját.

A barackokat hámozzuk meg, vágjuk kisebb kockákra, keverjük össze 2 ek. cukorral. A lekvárt, ha túl sűrű, olvasszuk picit meg a mikróban.

Oszlassuk el a lekvárt a tésztán, majd szórjuk rá a barackkockákat. A tetejére morzsoljuk rá a maradék tésztát.

Toljuk a sütőbe 40-45 percre, míg a tetején a morzsa aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük