![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Kiadós tojásos nokedli osztrák módra: sajt, hagyma és szalonna is gazdagítja
![sajtottncover](https://kep.index.hu/1/0/3412/34120/341206/34120617_2612711_2c6109a6710fb8f96fcf825a890e2c00_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A tojásos nokedli nem csak hazánkban kedvelt étel, az osztrákok is szeretik, igaz, az ő változatuk jóval gazdagabb, mint a miénk.
Amikor a világkonyha kiválóságai szóba kerülnek, a legtöbben az olasz vagy a francia gasztronómiai csodáiról áradoznak, pedig bőven akad még olyan ország, amely nagyszerű ételeivel felhívta magára a figyelmet. Ilyen az osztrák konyha, melynek nevezetes fogásai mutatnak némi hasonlóságot hazánk ételeivel.
Bécsben járva jobbnál jobb vendéglőkbe botlik az ember, az elfogyasztott finomságok után életre szóló kellemes emlékekkel távozik a vakációzó. Még a legegyszerűbb ételeket is képesek új szintre emelni, ilyen a tojásos, jobban mondva sajtos nokedlijük. Az osztrákok tartalmas galuskája csak a tésztamasszában tartalmaz tojást, majd húsos pirult szalonnával, sült hagymával és sajttal forgatjuk egybe.
A nokedlitészta más különlegességet is rejt, víz helyett tejjel keverjük össze - sokkal lágyabb, ízletesebb lesz. Természetesen az osztrákok sem ragadnak le egy változatnál, igyekeznek minél izgalmasabban tálalni a galuskájukat, vannak vendéglők, ahol köménnyel fűszerezett káposzta is kerül a tetejére, vagy csak egyszerűen valamilyen fűszernövénnyel szórják meg ízlésesen. Ausztriában népszerű még a specli, avagy a sajtos nudli, ami hasonlóan készül - annyiban más, hogy a nudli tepsiben, jó sok sajttal pirul együtt.
Osztrák sajtos-tojásos nokedli
![sajtostnct](https://kep.index.hu/1/0/3412/34120/341206/34120603_5ed1b890d6d7ce1da06642dace897365_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm liszt
- 2 darab tojás
- 1 deciliter tej
- 1 fej hagyma
- 15 dekagramm sajt
- 10 dekagramm húsos szalonna
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
A lisztet (előfordulhat, hogy picit többet kell használni belőle a megadott mennyiségnél) keverőtálba öntjük, összekeverjük a sóval, majd beleütjük a tojást és annyi tejet, hogy sűrű nokedlitésztát kapjunk.
Egy nagy edényben vizet forralunk, majd megsózzuk, a masszát nokedliszaggatóval kiszaggatjuk, amikor a galuskák felúsznak a víz felszínére, leszűrjük.
A szalonnát kockára vágjuk, saját zsírján pirosra pirítjuk - a kész szalonnakockákat tányérra szedjük, a serpenyőt pedig félretesszük, mert a hagymát a kisült szalonnazsíron fogjuk pirítani.
A finomra vágott hagymát a szalonna zsírján dinszteljük, majd a nokedlit is a hagymához öntjük a reszelt sajttal együtt, addig kevergetjük, míg a sajt szépen elolvad, végül a szalonnát is hozzákeverjük, borssal és sóval ízesítjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!