Színesre pácolt főtt tojások - Nem csak szebbek, finomabbak is így

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A festett keménytojásoknak pusztán esztétikai jelentőségük van, nem jók semmire. Ez a haszontalanság mindig is zavart engem - a pácolt főtt tojásnak sokkal, de sokkal több értelme van.

A tojások, ha megpucolva pácoljuk be, nemcsak színeket szívnak magukba, hanem ízeket is. A fehérje, különösen, ha nem főzzük egészen keményre, nagyon fogékony a színezékek befogadására. A céklás páctól rózsaszín és enyhén édeskés, a kurkumástól élénksárga és savanykás-fűszeres, a szójástól pedig sós-édes lesz a tojás. 

Rózsaszín és sárga tojás

A cékláshoz egyszerűen céklalevet kell önteni a hat-hétperces tojásra, akkor jó, ha teljesen ellepi őket. Minimum három óra kell nekik, de akár egy éjszakát is a lében maradhatnak. Ha nem jutunk céklaléhez, akkor főzzünk meg néhány céklát, és a főzőlevükbe tegyük a tojásokat, ugyanúgy be fogja őket festeni.

Az élénksárga tojás egy kurkumás, almaecetes salátaöntetből készül, és nagyon szép, élénk színe, de nagyon enyhe íze lesz.

Mind közül a kedvencem a szójás pácolt tojás, ez a legfinomabb, legintenzívebb ízű, a legizgalmasabb. Más néven ramen-tojásnak hívják, a tésztaleves egyik legfinomabb betétje, de húsvéti tojásalternatívának is nagyon jó.

Szójás, édes pácolt főtt tojás

szójás tojás1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 4 darab tojás
  • 1 deciliter szójaszósz
  • 1 deciliter mirin (vagy más édes főzőbor)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 deciliter víz
Recept idők

Elkészítés:

A szójaszószt, a bort, a vizet és a cukrot alaposan elkeverjük, míg a cukor fel nem olvad. Vizet forralunk, a tojásokat óvatosan belesüllyesztjük egy nagy szűrőkanál segítségével. Hat percig főzzük, majd azonnal hideg vízbe tesszük és megpucoljuk. Végül a szójás keverékbe helyezzük, lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük