![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Színesre pácolt főtt tojások - Nem csak szebbek, finomabbak is így
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A festett keménytojásoknak pusztán esztétikai jelentőségük van, nem jók semmire. Ez a haszontalanság mindig is zavart engem - a pácolt főtt tojásnak sokkal, de sokkal több értelme van.
A tojások, ha megpucolva pácoljuk be, nemcsak színeket szívnak magukba, hanem ízeket is. A fehérje, különösen, ha nem főzzük egészen keményre, nagyon fogékony a színezékek befogadására. A céklás páctól rózsaszín és enyhén édeskés, a kurkumástól élénksárga és savanykás-fűszeres, a szójástól pedig sós-édes lesz a tojás.
Rózsaszín és sárga tojás
A cékláshoz egyszerűen céklalevet kell önteni a hat-hétperces tojásra, akkor jó, ha teljesen ellepi őket. Minimum három óra kell nekik, de akár egy éjszakát is a lében maradhatnak. Ha nem jutunk céklaléhez, akkor főzzünk meg néhány céklát, és a főzőlevükbe tegyük a tojásokat, ugyanúgy be fogja őket festeni.
Az élénksárga tojás egy kurkumás, almaecetes salátaöntetből készül, és nagyon szép, élénk színe, de nagyon enyhe íze lesz.
Mind közül a kedvencem a szójás pácolt tojás, ez a legfinomabb, legintenzívebb ízű, a legizgalmasabb. Más néven ramen-tojásnak hívják, a tésztaleves egyik legfinomabb betétje, de húsvéti tojásalternatívának is nagyon jó.
Szójás, édes pácolt főtt tojás
![szójás tojás1](https://kep.index.hu/1/0/2918/29184/291841/29184181_7239b9e422fc2409767ecf12d2ead1c5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab tojás
- 1 deciliter szójaszósz
- 1 deciliter mirin (vagy más édes főzőbor)
- 2 evőkanál cukor
- 1 deciliter víz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Olvasd el ezt is!