Színesre pácolt főtt tojások - Nem csak szebbek, finomabbak is így
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A festett keménytojásoknak pusztán esztétikai jelentőségük van, nem jók semmire. Ez a haszontalanság mindig is zavart engem - a pácolt főtt tojásnak sokkal, de sokkal több értelme van.
A tojások, ha megpucolva pácoljuk be, nemcsak színeket szívnak magukba, hanem ízeket is. A fehérje, különösen, ha nem főzzük egészen keményre, nagyon fogékony a színezékek befogadására. A céklás páctól rózsaszín és enyhén édeskés, a kurkumástól élénksárga és savanykás-fűszeres, a szójástól pedig sós-édes lesz a tojás.
Rózsaszín és sárga tojás
A cékláshoz egyszerűen céklalevet kell önteni a hat-hétperces tojásra, akkor jó, ha teljesen ellepi őket. Minimum három óra kell nekik, de akár egy éjszakát is a lében maradhatnak. Ha nem jutunk céklaléhez, akkor főzzünk meg néhány céklát, és a főzőlevükbe tegyük a tojásokat, ugyanúgy be fogja őket festeni.
Az élénksárga tojás egy kurkumás, almaecetes salátaöntetből készül, és nagyon szép, élénk színe, de nagyon enyhe íze lesz.
Mind közül a kedvencem a szójás pácolt tojás, ez a legfinomabb, legintenzívebb ízű, a legizgalmasabb. Más néven ramen-tojásnak hívják, a tésztaleves egyik legfinomabb betétje, de húsvéti tojásalternatívának is nagyon jó.
Szójás, édes pácolt főtt tojás
Hozzávalók 4 adaghoz
- 4 darab tojás
- 1 deciliter szójaszósz
- 1 deciliter mirin (vagy más édes főzőbor)
- 2 evőkanál cukor
- 1 deciliter víz
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Sóbors